Duurzaam transport is bij Veba al tien jaar de belangrijkste motivatie van de ontwikkeling van een zelfstandig werkende, grote uitneembare koelbox. Duurzaam in de zin van milieubesparing en duurzaam in de zin van een product dat lang meegaat. Recente milieutesten hebben aangetoond dat het rijden met de VebaBox een forse brandstofbesparing oplevert ten opzichte van een traditioneel gebouwd koelvoertuig. Die zorgt voor een extra brandstofverbruik van tien tot twaalf procent terwijl een VebaBox leidt tot maar drie tot vijf procent extra brandstofverbruik.
In de jaren negentig ontwikkelde Veba een product dat de strijd moest aangaan met de traditionele koelwagen waarvan de economische waarde vaak al na een paar jaar rijden, of bijvoorbeeld 200 duizend kilometer, totaal was afgeschreven. Het antwoord van Veba hierop was een grote koelbox die naar het volgende voertuig is over te zetten. Daarbij zijn geen aanpassingen aan het voertuig nodig. Hierdoor kon de investering worden meegenomen naar de volgende voertuigen want de  levensduur van de VebaBox is bewezen op minimaal tien tot vijftien jaar, zo meldt Veba.
De laatste jaren heeft de VebaBox een prominente plaats ingenomen in de wereld van het koeltransport. Veba zegt in de laatste twee jaar een marktaandeel te hebben verworven van veertig procent van alle nieuwe gekoelde voertuigen die op de weg komen. Met verkoopkantoren in de meeste Europese landen en een fabriek in Oost-Europese wil Veba de markt in Europa verder ontwikkelen. Directeur Van de Hoogen ziet duidelijk verschil tussen Noord-Europese en Zuid-Europese gebruikers. "Met name de Zuid-Europese landen zijn minder bezig met milieu en duurzaamheid. Zij kopen nog vaak oude en milieubelastende koelwagens die hier zijn afgeschreven. Maar in na verloop van tijd komen ook die auto’s vanzelf op het niveau waar wij zitten."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding