Het certificaat is een initiatief van fabrikanten van bedrijfswageninrichtingen, onder auspiciën van RAI Vereniging. Doel is mobiele werkplekken veiliger maken. De voertuigeigenaar en bestuurder van het servicevoertuig weten zich verzekerd van een mobiele werkplek volgens de hoogste veiligheidsstandaard. Behalve op veiligheid speelt het certificaat ook in op de ARBO-eisen ten aanzien van de werkplek van chauffeurs van bedrijfswagens.

Zes fabrikanten zijn vanaf 1 oktober bevoegd om certificaten uit te reiken:Aluca (type system Aluca); Bott (type Vario); Finnerup (type Miniflex type 1, 2 en 3); Kögl (type Flexmo); Modul-system (type P3); Sortimo (type Globelyst).

Wil de koper in aanmerking komen voor het certificaat, dan moet hij een bedrijfswageninrichting aanschaffen die bewezen crashbestendig is. Verder moet de montage plaatsvinden volgens de voorschriften van de fabrikant en worden uitgevoerd bij een (door de fabrikant) erkende inbouwspecialist. De inbouwer kan vervolgens op wens van de voertuigeigenaar het Certificaat Veilige Bedrijfswageninrichting aanvragen. De fabrikant verstrekt het certificaat nadat de kwaliteit van de inbouw is beoordeeld op basis van fysieke inspectie of fotomateriaal, inclusief verificatie van de toegepaste inrichting. Het certificaat gaat vergezeld van een reliëfsticker voor plaatsing op de inrichting en van een RAI Vereniging Safety Card met aanvullende veiligheidsaanbevelingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding