Ook voor het besturen van bussen geldt voortaan een verdeling: naast categorie D is D1 gekomen, voor het vervoer van maximaal 16 personen, exclusief bestuurder. Het aanhangwagen-rijbewijs E wordt gekoppeld aan C1 en D1; het maximale gewicht van een aanhanger of oplegger voor de houder van rijbewijs BE is beperkt tot 3.500 kg. De nieuwe categorie B+ geldt voor personenauto’s met een aanhanger zwaarder dan 750 kg en een totaalgewicht van 3.500 tot en met 4.250 kg.

De nieuwe regels zijn het gevolg van de derde Europese rijbewijs-richtlijn, die de regels voor het rijbewijs voor de gehele Europese Unie gelijktrekt. Het rijbewijs krijgt het formaat van een creditcard. Wie op 19 januari 2013 al een rijbewijs had, behoud de rechten die hiervoor gelden. Alleen als de nieuwe rechten gunstiger zijn, gelden deze voor iedereen. Een overzicht van de veranderingen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding