Bedrijvigheid, omzet en winst daalden in 2012 ten opzicht van het jaar 2011 en het aantal faillissementen is zelfs met 30 procent gestegen. De helft van alle ondernemers heeft in 2012 winst gemaakt. Slechts een kwart van alle bedrijven spreekt over een ‘goed’ jaar. Mede door de lage consumentenbestedingen is de orderportefeuille sinds 2009 nog nooit zo dun geweest’. Ondanks de voorspelde lichte economische verbetering in 2013, houdt ruim een derde van de transporteurs rekening met wederom een slecht jaar.

Deze negatieve ontwikkeling heeft volgens TLN vooral te maken met lage consumentenbestedingen en lage vrachtprijzen. Voor veel vervoerders is het aantal opdrachten sinds het tweede kwartaal 2009 niet zo laag is geweest. ‘Uit vrees om opdrachten te verliezen, durft een aantal vervoerders de prijzen niet te verhogen terwijl de kosten wel stijgen. Hierdoor komt de financiële positie van veel ondernemers verder onder druk te staan’, aldus TLN.

Met name het bouwgerelateerde transport heeft het moeilijk. Dit betreft zo’n 25 procent van het vervoerde gewicht op de Nederlandse wegen. Opvallend is het relatief hoge aantal logistiek dienstverleners dat 2012 financieel positief afsluit. Van deze groep bedrijven sluit 67 procent het jaar met winst af.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding