Als meest succesvolle auto’s aller tijden worden gewoonlijk de T-Ford, VW Kever en Toyota Corolla genoemd. Dat is zeer terecht, hoewel geen van deze modellen gedurende een periode van zestig aaneengesloten jaren op dezelfde locatie in productie is geweest. Dit bijzondere wapenfeit geldt wel voor de oorspronkelijke bestelauto van Volkswagen en diens nakomelingen, die samen de T-serie vormen. De auto heet officieel Transporter, maar gaat met name in Duitsland wordt hij liefdevol ‘Bulli’ genoemd.
Grootste fabriekshal van Europa

Op 1 maart 1955 ging in het stadsdeel Hannover-Stöcken de eerste spade de grond in voor de bouw van wat destijds de grootste fabriekshal van Europa zou worden. Op een terrein van 1,1 miljoen vierkante meter werd de bouw van de enorme fabriek in één jaar tijd gerealiseerd. Bestuursvoorzitter Eckhard Scholz van Volkswagen Nutzfahrzeuge: "Sinds de ingebruikname van de fabriek is deze voortdurend in ontwikkeling gebleven. Stelselmatige moderniseringen en uitbreidingen maken dit tot een unieke bestelautofabriek in Europa. Als belangrijke nieuwe ontwikkeling geldt de recente installatie van de grootste persstraat van Europa."

Elf miljoen bestelauto’s

De nieuwe fabriek is gebouwd vanwege de enorme vraag naar de Transporter, die sinds 1950 net als de Kever in Wolfsburg wordt gebouwd. Destijds mengden zich meer dan tweehonderd steden en gemeenten in de strijd om als locatie voor de nieuwe bestelautofabriek te worden geselecteerd. VW-opperhoofd Heinrich Nordhoff wist het bestuur van de autofabriek ervan te overtuigen dat Hannover de juiste keuze zou zijn; als belangrijke pluspunten noemde hij de nabijheid van het Mittelland-kanaal en een reeds aanwezig spoornetwerk. Met aanvankelijk 372 arbeiders werd op 1 maart 1955 met de bouw begonnen (een aantal dat snel zou stijgen naar meer dan tweeduizend man) en op 8 maart 1956 startten drieduizend mensen met de serieproductie van de Transporter T1. Sindsdien zijn er in Hannover rond de elf miljoen bestelauto’s geproduceerd. Later dit jaar wordt dat de zesde generatie van de Transporter, die in zijn huidige vorm in Hannover gezelschap wordt gehouden door de aldaar geassembleerde VW Amarok en… Porsche Panamera!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding