De prijs is zojuist uitgereikt aan Jorus Vos, directeur voor bestelauto’s van de Nederlandse Mercedes-Benz-organisatie op het Driving Business Event van Automobiel Management. De winnende Vito kwam eind 2014 op de markt. De tienkoppige vakjury beoordeelde dit jaar 43 bestelauto’s op zes criteria waarvan de kilometerkostprijs en de kwaliteit van de merkorganisatie zwaarwegende zijn. De Vito verraste met de verschillende keuzes uit aandrijflijnen, waarbij de toevoeging van een dwarsgeplaatste motor in combinatie met voorwielaandrijving belangrijk werd gevonden. Concurrent Renault kreeg ook nog een pluim: ‘Het feit dat de motor is ingekocht bij partner Renault is vooral een aanbeveling voor de Vito want het is een prachtige motor’, zo noteert de jury in zijn rapport.

Motor van Renault
De jury waardeert dat deze versies zijn toegevoegd en dat Mercedes de Vito ook blijft leveren met de in lengterichting geplaatste motor (van eigen fabrikaat) met achterwielaandrijving. ‘Zo worden zowel de liefhebbers van de vertrouwde Mercedes-techniek bediend als mogelijke nieuwe klanten die op de goedkopere versies met voorwielaandrijving afkomen. Bovendien is de Vito leverbaar als 4×4.’
De Vito liet in de totale beoordeling op basis van zes vaste criteria vrijwel uitsluitend hoge scores voor zich noteren. Voor wat betreft het criterium volledigheid van het leveringsgamma en uitstraling behaalde de Mercedes-Benz zelfs de allerhoogste scores van alle 43 verschillende bestelautotypen die aan de verkiezing deelnamen.

Van ProCenter

Een hoge waardering is er ook voor de importeur en dealers van Mercedes-Benz Vans, zoals de bestelauto-organisatie officieel heet. De jury erkent onder meer de waarden van het nieuwe concept ‘Van ProCenter’ en het feit dat álle Nederlandse bedrijfswagendealers van Mercedes-Benz voor dit concept kiezen. Van ProCenter is zeer sterk op maatwerk in dienstverlening gericht. Jorus Vos: "Wij vechten voor de rentabiliteit van onze klanten, dag en nacht." Het enige punt waarop de Vito wat lager uitkwam dan een aantal vergelijkbare mededingers was de kilometerkostprijs, maar de score bleek toch goed genoeg om uiteindelijk te winnen. Tweede en derde werden de Renault Trafic en de Opel Vivaro.

Mega-opsteker

De prijs is uitgereikt op het Driving Business Event in Kasteel De Vanenburg in Putten aan Jorus Vos, als directeur Vans de vertegenwoordiger van de merkorganisatie. Hij ontving de bijbehorende trofee uit handen van juryvoorzitter Peter Brouwer. Vos: "De uitverkiezing van de Vito zie ik als een mega-opsteker voor onze nieuwe organisatie."
Negen deskundigen

De jury van de Bestelauto van het Jaar bestaat uit negen deskundigen van leasemaatschappijen (Athlon, Terberg, LeasePlan, Business Lease), van grote fleetowners (BAM Infra en KAV Autoverhuur) en uit ervaren bedrijfsautojournalisten. Juryvoorzitter is de hoofdredacteur van Automobiel Management.

 

 Bestelauto 2016 – uitslag gesorteerd totaal.xlsx