Doordat we nu massaal online shoppen en laten thuisbezorgen zijn er vooral in november en december 2020 veel elektrische bedrijfsauto’s verkocht; zelfs meer dan in de eerste drie kwartalen van 2020 samen constateert VWE. November was een recordmaand met 376 nieuwe elektrische bedrijfsauto’s. En in december had 1 op de 10 nieuw verkochte bedrijfsauto’s een elektrische aandrijving. In februari lagen de verkopen 180 procent boven de aantallen van februari 2020.

Groei

Er zijn meer bestelwagens nodig en een aantal bedrijven grijpt dit aan om tegelijkertijd hun vloot te verduurzamen. Er zijn grote partijen elektrische bestelwagens geleverd aan bezorgdiensten als DHL, Picnic en HelloFresh. Daarnaast zijn er ook steeds meer kleinere bedrijven en instellingen die elektrisch gaan rijden. Ruim 10 procent van de elektrische bestelwagens wordt gekocht door bedrijven met een vloot van niet meer dan 10 auto’s, aldus VWE.

Nieuwe subsidieregeling

Vooral voor bezorging in steden verschuift de voorkeur steeds meer richting elektrisch, soms ook gestimuleerd door plaatselijke subsidies van gemeenten zoals in Amsterdam. De verwachting is dat deze groei de komende tijd verder zal aantrekken, ook doordat er vanaf 15 maart een nieuwe landelijke aanschafsubsidie beschikbaar komt, de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s.

Nieuwe namen

In 2021 is er alweer een nieuwe aanbieder die de eerste plaats inneemt: het Chinese SAIC. Dat behaalt, met twee modellen in de top 10, in de eerste twee maanden van dit jaar een marktaandeel van meer dan 30 procent. De sterke wisselingen in de top en opkomst van nieuwe merken laat ook zien dat het een markt is die nog echt in ontwikkeling is constateert VWE. Veel nieuwe en onbekende merken, zoals ook Goupil, StreetScooter en BD Auto, spelen een rol en het modellenaanbod groeit snel. Zo waren er van de 10 meeste verkochte modellen van nu slechts 4 een jaar geleden al op de markt.

Tijdens de tweede dag van het AM Fleet Event 2021 (8 april) gaan we live vanuit de studio in Rotterdam in gesprek over de kansen die elektrische bedrijfswagens bieden voor bedrijven/fleetmanagers. We presenteren i.s.m. RAI Vereniging/VMS Insight onder meer de resultaten van de Monitor Lichte Bedrijfswagens. Elektrificatie speelt daarbij uiteraard een prominente rol. Steeds meer bedrijven maken immers gebruik van elektrische bestelauto’s in plaats van de dieselalternatieven. Ga voor aanmelding naar de website van het AM Fleet Event 2021.

Lees ook:
5000 euro subsidie voor aanschaf elektrische bestelauto