De productie moet in 2023 starten waarna de all-electric bestelauto een jaar later op de markt moet komen. Ford wil dat al haar Europese bestelwagens vanaf 2024 zero-emissie mogelijkheden hebben, dat wil zeggen met een volledig elektrische of plug-in hybride aandrijving. In Craiova wil de autofabrikant blijven samenwerken met de bestaande partners en toeleveranciers. Ford heeft de afgelopen jaren bijna twee miljard geïnvesteerd in de Roemeense vestiging die het in 2008 verwierf. Op dit moment biedt de fabriek werk aan rond de 6.000 mensen. Voor de dieselversies van de nieuwe bestelwagen gaat Ford de motoren halen uit de bestaande fabriek in Dagenham bij Londen terwijl de versnellingsbakken uit het Engelse Halewood komen.

Derde fabriek

Ford heeft in Europa al een Electrific Vehicle Center in Duitsland en gaat ook elektrische voertuigen bouwen in de fabriek van de Turkse partner Otosan in Kocaeli. Stuart Rowley, president van Ford of Europe: “In 2024 een all-electric versie toevoegen betekent dat Craiova onze derde fabriek in Europa wordt waar dat soort auto’s worden gebouwd. Dat is een volgende duidelijke boodschap dat we op weg zijn om onze klanten een zero-emissie toekomst te bieden.’’ Overigens maakt Ford in de aankondiging geen enkele melding van de alliantie die het heeft met de Volkswagen Groep op het gebied van bestelwagens.

Lees ook:
Nieuwe generatie Ford Transit in 2023, inclusief volledig elektrische varianten