Elektrische last mile-voertuigen zoals de Seval Cargo 500 zijn steeds meer in trek. “Onze Wip Trailer biedt met zijn laadvolume van 11 m³ ruimte aan 10 rolcontainers”, aldus Alex Severs, eigenaar bij het bedrijf. “De combinatie biedt in de stedelijke distributie veel voordelen dankzij zijn breedte van 1,40 meter. Daardoor kun je bij je afleveradres voor de deur lossen.” Ook de toegankelijkheid van de voertuigcombinatie zorgt voor tijdwinst. Er is geen hydraulische (langzame) laadklep om pallets te vervoeren, en je hoeft niet meer in en uit de laadruimte te klimmen. Enorme kostenbesparing

“Uit een pilot met de Technische Unie is naar voren gekomen dat een elektrische compacte bestelwagen zoals de Seval Cargo 500, in combinatie met een speciale ontwikkelde wiptrailer, net zoveel bestellingen kan afleveren als twee bestelbussen met laadklep”, vertelt Severs. Dat zorgt voor een enorme kostenbesparing omdat je een chauffeur minder nodig hebt, bovendien is de TCO van dit elektrische voertuig 32 procent lager.

Niet van Groningen naar Maastricht

De actieradius is voor veel klanten belangrijk. “Die is afhankelijk van onder andere de belading en de rijstijl. We bieden versies aan die tussen de 100 en 250 km per laadbeurt kan rijden en oplaadt in 4-8 uur”, aldus Severs. “In de praktijk zien we dat onze voertuigen binnenstedelijk tussen de 30- 60 km per dag rijden.

De overstap naar elektrische bestelauto’s en de kansen en uitdagingen die dit met zich meebrengt, staat centraal tijdens de Bestelauto Expo op woensdag 24 november in Expo Haarlemmermeer. Ga voor meer informatie over het programma en voor aanmelding naar de website van het event.  

Dit artikel verscheen in het thema Bestelauto & Last Mile van AM oktober 2021.

Wil je ook adverteren bij AM ? Neem dan contact op met Ruud Mosetti of Patrick van Tilburg