Bestelautomarkt EU in november met bijna 17 procent gekrompen

Ook de Europese bestelautomarkt blijft flink last houden van het chiptekort. In november werden er 116.119 bestelauto’s tot 3,5 ton verkocht, 23.000 minder dan in november van 2020. Dit betekent een teruggang van 16,6 procent. Over de eerste elf maanden blijft dit marktsegment met 1.433.685 stuks nog wel 10,8 procent in de plus.

Vlakke bestelautomarkt, april +1,4%

De Europese markt voor bestelwagens laat nu vijf maanden achter elkaar een daling zien, in de laatste drie maanden ook met ruime dubbele cijfers. “De resultaten werden in november niet erg geholpen door de zwakke prestaties in de grote landen, met in Spanje een daling met 33 procent, in Duitsland met bijna 25 procent en in Italië met 16 procent,’’ tekent autokoepel Acea aan. In een aantal kleine landen was anderzijds wel sprake van flinke plussen terwijl ons land er met een daling van 1,8 procent nog redelijk goed van af is gekomen.

3,5 tot 16 ton

Bij middelzware wagens van 3,5 tot 16 ton was afgelopen maand sprake van een daling van de Europese verkopen met 6 procent naar 23.678 stuks. Over elf maanden gezien komt dit segment met 264.031 eenheden nog altijd 16,6 procent hoger uit. Bij deze categorie is de daling pas in september ingezet terwijl die ook beperkt blijft tot gemiddeld een procent of 7. In ons land werden in november met 977 stuks zelfs bijna een kwart meer middelgrote vrachtwagens op kenteken gezet dan in dezelfde maand vorig jaar.

Lees ook:
Toyota Proace Electric verkozen tot ‘Bestelauto van het Jaar 2022’

Bestelautomarkt EU in november met bijna 17 procent gekrompen - Automobielmanagement.nl

Bestelautomarkt EU in november met bijna 17 procent gekrompen

Ook de Europese bestelautomarkt blijft flink last houden van het chiptekort. In november werden er 116.119 bestelauto’s tot 3,5 ton verkocht, 23.000 minder dan in november van 2020. Dit betekent een teruggang van 16,6 procent. Over de eerste elf maanden blijft dit marktsegment met 1.433.685 stuks nog wel 10,8 procent in de plus.

Vlakke bestelautomarkt, april +1,4%

De Europese markt voor bestelwagens laat nu vijf maanden achter elkaar een daling zien, in de laatste drie maanden ook met ruime dubbele cijfers. “De resultaten werden in november niet erg geholpen door de zwakke prestaties in de grote landen, met in Spanje een daling met 33 procent, in Duitsland met bijna 25 procent en in Italië met 16 procent,’’ tekent autokoepel Acea aan. In een aantal kleine landen was anderzijds wel sprake van flinke plussen terwijl ons land er met een daling van 1,8 procent nog redelijk goed van af is gekomen.

3,5 tot 16 ton

Bij middelzware wagens van 3,5 tot 16 ton was afgelopen maand sprake van een daling van de Europese verkopen met 6 procent naar 23.678 stuks. Over elf maanden gezien komt dit segment met 264.031 eenheden nog altijd 16,6 procent hoger uit. Bij deze categorie is de daling pas in september ingezet terwijl die ook beperkt blijft tot gemiddeld een procent of 7. In ons land werden in november met 977 stuks zelfs bijna een kwart meer middelgrote vrachtwagens op kenteken gezet dan in dezelfde maand vorig jaar.

Lees ook:
Toyota Proace Electric verkozen tot ‘Bestelauto van het Jaar 2022’