Het tot en met april geregistreerde aantal bestelwagens is het laagste sinds 2014 voor die periode. In dat jaar werden er minder dan 20.000 stuks afgeleverd. De situatie op de bedrijfswagenmarkt is vergelijkbaar met de personenautobranche, wordt sterk beïnvloed door de mondiale tekorten aan computerchips en leidt tot grote leveringsproblemen, aldus BOVAG en RDC.

Mercedes-Benz is het populairste merk met 19 procent van alle registraties in de eerste vier maanden. Volkswagen en Ford volgen met marktaandelen van respectievelijk 16 en 15 procent. Renault (12 procent) en Opel (9 procent) completeren de top 5.

Diesel

Ruim 89 procent van alle nieuwe bestelauto’s is nog altijd een diesel. Dat was een jaar eerder in de periode tot en met april nog 94 procent. Het marktaandeel van de volledig elektrische bestelwagens was dit jaar 6,8 procent, tegen 2,6 procent een jaar geleden. In absolute aantallen verdubbelde de afzet van EV’s in deze markt van 701 naar 1.409 stuks.

Elektrisch

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar verkocht de vakhandel dit jaar ruim 10 procent minder occasions. Er werden bijna 37.000 gebruikte bestelwagens verkocht, terwijl dat er een jaar geleden nog meer dan 41.000 waren, een record voor die periode. Zonder tussenkomst van de vakhandel werden bijna 27.000 occasions verhandeld, tegen iets meer dan 29.000 stuks een jaar geleden.

Lees ook:
Mercedes-Benz start proef om online bestelauto’s af te rekenen