Bijna 25 procent minder nieuwe bestelauto’s verkocht

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er in ons land 25.737 nieuwe bestelwagens verkocht. Dat is 22,7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en het laagste aantal voor die eerste vijf maanden sinds 2014, melden BOVAG en RDC. Ook de fabrikanten van lichte bedrijfswagens kampen met leveringsproblemen als gevolg van wereldwijde tekorten aan computerchips en andere onderdelen, tekenen beide organisaties daarbij aan.

Bestelautoverkoop oktober +18%, toppers hebben ‘t moeilijk

Afgelopen mei werden in Nederland 5.042 nieuwe bestelauto’s op kenteken gezet, oftewel 18 procent minder dan in mei 2021. Dit jaar is tot nu toe bijna 7 procent van alle nieuwe bestelwagens een elektrische versie, tegen 3 procent een jaar geleden. In absolute aantallen gaat het om 1.723 EV’s dit jaar tot en met mei, terwijl dat er vorig jaar 994 waren. 89,5 procent is echter nog altijd een diesel.

Occasions

Met 45.172 verkochte gebruikte bestelwagens in de eerste vijf maanden van 2022 noteert de vakhandel een daling van 10,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Afgelopen mei werden 8.268 gebruikte bestelwagens afgeleverd en dat was bijna 12,5 procent minder dan in mei 2021. Zonder tussenkomst van de vakhandel wisselden dit jaar tot nu toe 33.047 tweedehands bestelauto’s van eigenaar, oftewel zo’n 7,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat betrof bovendien het laagste niveau ooit, op de eerste vijf maanden van 2015 na, toen welgeteld 33 stuks minder onderling werden verhandeld.

Lees ook:
Is de elektrische vrachtfiets een serieus alternatief voor de bestelauto?

Bijna 25 procent minder nieuwe bestelauto’s verkocht - Automobielmanagement.nl

Bijna 25 procent minder nieuwe bestelauto’s verkocht

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er in ons land 25.737 nieuwe bestelwagens verkocht. Dat is 22,7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en het laagste aantal voor die eerste vijf maanden sinds 2014, melden BOVAG en RDC. Ook de fabrikanten van lichte bedrijfswagens kampen met leveringsproblemen als gevolg van wereldwijde tekorten aan computerchips en andere onderdelen, tekenen beide organisaties daarbij aan.

Bestelautoverkoop oktober +18%, toppers hebben ‘t moeilijk

Afgelopen mei werden in Nederland 5.042 nieuwe bestelauto’s op kenteken gezet, oftewel 18 procent minder dan in mei 2021. Dit jaar is tot nu toe bijna 7 procent van alle nieuwe bestelwagens een elektrische versie, tegen 3 procent een jaar geleden. In absolute aantallen gaat het om 1.723 EV’s dit jaar tot en met mei, terwijl dat er vorig jaar 994 waren. 89,5 procent is echter nog altijd een diesel.

Occasions

Met 45.172 verkochte gebruikte bestelwagens in de eerste vijf maanden van 2022 noteert de vakhandel een daling van 10,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Afgelopen mei werden 8.268 gebruikte bestelwagens afgeleverd en dat was bijna 12,5 procent minder dan in mei 2021. Zonder tussenkomst van de vakhandel wisselden dit jaar tot nu toe 33.047 tweedehands bestelauto’s van eigenaar, oftewel zo’n 7,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat betrof bovendien het laagste niveau ooit, op de eerste vijf maanden van 2015 na, toen welgeteld 33 stuks minder onderling werden verhandeld.

Lees ook:
Is de elektrische vrachtfiets een serieus alternatief voor de bestelauto?