Bestelautomarkt krimpt bijna 18 procent

In de eerste acht maanden van dit jaar werden in ons land 39.526 nieuwe bestelwagens geregistreerd. Dat is 17,8 procent minder dan in dezelfde periode in 2021 en het laagste aantal voor deze periode sinds 2014.

lease, bedrijfswagen
De afzet van occasion-bestelwagens door de vakhandel daalde dit jaar tot en met augustus met 10,8 procent en kwam uit op 69.300 stuks.Shutterstock (2022)

Dat melden BOVAG en RDC. In augustus reden 3.772 nieuwe lichte bedrijfswagens de showrooms uit, oftewel zo’n 180 stuks minder dan in augustus vorig jaar. In juni was er nog wel sprake van een marginale stijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, maar verder werd in elke maand van 2022 een daling genoteerd.

Het aantal nieuwe elektrische bestelwagens steeg dit jaar tot nu toe wel fors, namelijk met 69 procent tot 2.755 exemplaren. Dat is 7 procent van alle registraties terwijl dat een jaar geleden nog geen 3,5 procent was. Bijna 89,5 procent is nog immer een diesel en dat is 3,5 procentpunt minder dan vorig jaar. 6 op de 10 nieuwe bestelwagens wordt gefabriceerd in Duitsland en een kwart komt uit Frankrijk. 6,5 procent van de totale registraties is Japans en 5,5 procent Italiaans. Een jaar geleden kwam overigens nog 8 procent uit Italië en 5 procent uit Japan.

De afzet van occasion-bestelwagens door de vakhandel daalde dit jaar tot en met augustus met 10,8 procent en kwam uit op 69.300 stuks. In augustus betrof het 7.183 gebruikte bestelwagens, oftewel een tiende minder dan in dezelfde maand in 2021. Zonder tussenkomst van een professionele verkoper wisselden 51.798 tweedehands exemplaren in de eerste acht maanden van 2022 van eigenaar. Dat was bijna 6 procent onder het niveau van een jaar geleden en tevens het laagste aantal sinds RDC deze gegevens op maandbasis rapporteert (2007).

Lees ook:

Noodklok over sterk gestegen kosten schadeherstel 

Reageren
500 tekens over
Bestelautomarkt krimpt bijna 18 procent - Automobielmanagement.nl

Bestelautomarkt krimpt bijna 18 procent

In de eerste acht maanden van dit jaar werden in ons land 39.526 nieuwe bestelwagens geregistreerd. Dat is 17,8 procent minder dan in dezelfde periode in 2021 en het laagste aantal voor deze periode sinds 2014.

lease, bedrijfswagen
De afzet van occasion-bestelwagens door de vakhandel daalde dit jaar tot en met augustus met 10,8 procent en kwam uit op 69.300 stuks.Shutterstock (2022)

Dat melden BOVAG en RDC. In augustus reden 3.772 nieuwe lichte bedrijfswagens de showrooms uit, oftewel zo’n 180 stuks minder dan in augustus vorig jaar. In juni was er nog wel sprake van een marginale stijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, maar verder werd in elke maand van 2022 een daling genoteerd.

Het aantal nieuwe elektrische bestelwagens steeg dit jaar tot nu toe wel fors, namelijk met 69 procent tot 2.755 exemplaren. Dat is 7 procent van alle registraties terwijl dat een jaar geleden nog geen 3,5 procent was. Bijna 89,5 procent is nog immer een diesel en dat is 3,5 procentpunt minder dan vorig jaar. 6 op de 10 nieuwe bestelwagens wordt gefabriceerd in Duitsland en een kwart komt uit Frankrijk. 6,5 procent van de totale registraties is Japans en 5,5 procent Italiaans. Een jaar geleden kwam overigens nog 8 procent uit Italië en 5 procent uit Japan.

De afzet van occasion-bestelwagens door de vakhandel daalde dit jaar tot en met augustus met 10,8 procent en kwam uit op 69.300 stuks. In augustus betrof het 7.183 gebruikte bestelwagens, oftewel een tiende minder dan in dezelfde maand in 2021. Zonder tussenkomst van een professionele verkoper wisselden 51.798 tweedehands exemplaren in de eerste acht maanden van 2022 van eigenaar. Dat was bijna 6 procent onder het niveau van een jaar geleden en tevens het laagste aantal sinds RDC deze gegevens op maandbasis rapporteert (2007).

Lees ook:

Noodklok over sterk gestegen kosten schadeherstel