Vorige maand kondigde ceo Jürgen Schrempp van DaimlerChrysler aan dat hij eind dit jaar vertrekt en dat Dieter Zetsche hem opvolgt. Zetsche is nu de chef van de Amerikaanse Chrysler-divisie. Dat is niet zo goed gevallen bij Eckhart Cordes, die als baas van de Mercedes Car Group (Mercedes, Maybach en Smart) en als beschermeling van Schremmp op de baan gerekend had. Cordes vertrekt al eind deze maand en de rvc heeft er inmiddels mee ingestemd. Volgens Het Financiële Dagblad zou het zoeken naar een geschikte opvolger nog niet zo vlotten. Carl-Peter Forster (GM), Wolfgang Reitzle (ex-PAG) en Wolfgang Bernhard (VW) hebben al geweigerd. Zetsche zal het eerste jaar de baan van Cordes er bijnemen. Er speelt nog een zaak. De Duitse toezichthouder voor de financiële markten (BaFin) doet nu ‘formeel’ onderzoek naar handel met voorkennis bij DaimlerChrysler. De toezichthouder onderzoekt of DC het vertrek van Schrempp te laat heeft aangekondigd. BaFin onderzoekt ook of managers van DC die van het vertrek op de hoogte waren die informatie hebben gebruikt om via de beurs geld te verdienen. In dit onderzoek speelt Jürgen Grässlin van de ‘vereniging kritische aandeelhouders’ een belangrijke rol. Hij zegt dat hij twaalf dagen voor de aankondiging al van Schrempp’s vertrek op de hoogte was. Hij moet nu details bekendmaken aan BaFin. Op 28 juli steeg de koers van DC plotseling voordat het bedrijf bekendmaakte dat Schrempp zou vertrekken. Het nieuws was al een uur eerder in de media verschenen en de aandelen waren aan het eind van die dag negen procent duurder. Sinds de aankondiging van het vertrek van Schrempp heeft een aantal DC-managers aandelen verkocht. Op 29 juli maakte Eckhart Cordes bijna 480 duizend euro winst met de in- en verkoop van aandelen, aldus zakenkrant Financial Times. Het onderzoek van BaFin komt nog bovenop het feit dat in Amerika toezichthouders en het ministerie van justitie DaimlerChrysler ook al op de korrel hebben. Daar gaat het om omkoperij en om de rol van de autofabrikant in het ‘Oil for Food’ VN-programma voor Irak. DC zou zware trucks hebben verkocht aan de regering van Saddam Hussain.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding