Joel  is vanaf 1974 tot en met 1999 officieel Saab-dealer geweest. Eind 1999 nam de Kroymans Retailgroep de Saab-verkoop in Groningen zelf ter hand waardoor Joel geen dealer meer was. Na verloop van tijd kreeg hij problemen met de levering van auto’s en onderdelen waardoor hij uiteindelijk besloot zelf afspraken met een dealer in Zweden te maken voor de levering van auto’s en onderdelen. "Dat ging eigenlijk heel goed, ik gebruikte de Noordelijke Vervoers Organisatie voor het transport, die hebben elke dag honderdvijftig auto’s in Zweden en willen graag retourvrachten. Ik kwam heel vaak in Zweden en uiteindelijk heb ik er een huis gekocht. Toen kwam ik in contact met de kamer van koophandel en vandaaruit weer met de Invest Sweden Agency. De voor Nederland verantwoordelijke functionaris heb ik in Nederland uitgenodigd en ik heb veel aan Zweden-promotie gedaan. In de afgelopen vijf jaar heb ik allerlei trips georganiseerd, bijvoorbeeld op milieugebied." Joel zegt zich te gaan bezighouden met zakelijke, culturele en wetenschappelijke contacten tussen Noord-Nederland en Zweden.
Tijdens de openingsspeech van de ambassadeur werd het belang van het nieuw geopende consulaat aangehaald in het kader van de toegenomen (handels)activiteiten tussen Noord-Nederland  met Zweden. Er bestaan al jarenlang banden tussen de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum en de universiteit van Uppsala. De waardering voor deze toegenomen activiteiten is een van de redenen voor het geplande bezoek van de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Beatrix op 23 april aan Groningen.

Het is voor het eerst dat Zweden een consulaat in het noorden van Nederland heeft geopend; er zijn wel Zweedse consulaten in Amsterdam en Rotterdam. Het consulaat voor Groningen, Friesland en Drenthe is gevestigd in het Saab-dealerbedrijf aan de Rostockweg in Groningen. Overigens is Joel sinds 2008 gewoon weer officieel Saab-dealer nadat Kroymans in 2007 weer ophield met het dealerschap voor de regio. Over de problemen met de fabrikant Saab Automobile doet de nieuwe honorair consul heel luchtig: "Dat zijn geen nieuwe problemen, dat zijn nieuwe kansen."

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding