De beloning op zich van de prins mag ten hoogste 156 duizend euro bedragen. Zijn bedrijf, The Source, dat zich met innovaties bezighoudt, mag bovendien 48 duizend euro aan kantoorkosten declareren. GroenLinks wil dat premier Jan Peter Balkenende openheid geeft over de verdiensten van prins Maurits. Tweede Kamerlid Ineke van Gent wil opheldering over verhalen dat de prins twee ton zou krijgen voor twee dagen werk per week. "Nu wordt de indruk gewekt dat prins Maurits omgerekend meer verdient dan de minister-president. Dat is zeer ongewenst”, aldus Van Gent.

In het contract dat woensdag op verzoek van de Volkskrant door Verkeer en Waterstaat werd vrijgegeven, wordt het uurbedrag van de prins niet genoemd. Dat is gebeurd op advies van juristen omdat dit concurrentiegevoelige informatie zou zijn. Volgens een betrokkene gaat het om een ‘marktconform bedrag voor consultants’.Het contract laat wel zien waarom Verkeer en Waterstaat prins Maurits heeft aangetrokken. Plaatsvervangend directeur-generaal Mobiliteit Jan Hendrik Dronkers wijst onder meer op het internationale en nationale netwerk van de prins, diens grote bekendheid bij publiek en bedrijfsleven en ‘zijn koninklijke statuur, met daarmee samenhangend zijn verbindend vermogen’.

Onduidelijk is ook of Dronkers, die op 1 februari vertrekt naar Rijkswaterstaat, voor de onderhandelingen kennis had genomen van de zelfanalyse van prins Maurits in het blad ManagementScope. Daarin noemde de prins zichzelf een ‘doorzetter’ en ‘enthousiasmerend’, maar ook ‘redelijk chaotisch’.

 

RTL Nieuws is eerder al een wob-procedure (wet openbaarheid bestuur) begonnen om te achterhalen hoe Maurits aan de regeringsopdracht is gekomen. (bronnen: Royalblog.nl/de Volkskrant/GPD/RTL/ANP)

 

Eerder op AM:

www.automobielmanagement.nl/nieuws/auto-milieu/nid7422-prins-maurits-leidt-formule-e-team.html

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding