Reden voor zijn terugtreden zou een meningsverschil zijn met ceo Marchionne over de toekomst van met name de premiummerken Alfa Romeo en Lancia. In de persverklaring spreekt Fiat hier totaal niet over. Volgens Fiat is de reden van het terugtreden dat Di Montezemolo de opdracht die hij in 2004 kreeg heeft volbracht. Hij draagt het stokje van voorzitter nu over aan Elkann. Ook Hans Vervoorn, de woordvoerder van de Nederlandse vestiging van Fiat Automobiles in Lijnden, ontkent in alle toonaarden dat er sprake is van onenigheid. "Di Montezemolo heeft zijn opdracht volbracht en treedt nu terug. Dat is volkomen normaal voor een man van zijn leeftijd." De razend populaire Di Montezemolo zou er ook aan denken de politiek in te gaan, en zijn eigen partij willen oprichten. Hij heeft die geruchten zelf altijd ontkent maar hij heeft nu zijn handen vrij.  

Di Montezemelo blijft wel gewoon actief in de raad van bestuur van Fiat Group en als directeur van Ferrari. Het nieuws wordt vanmiddag op een persconferentie bekendgemaakt.

Toen oud-directeur Umberto Agnelli zeven jaar geleden plotseling stierf, werd Di Montezemolo aangesteld om Fiat van de ondergang te redden. Hij zal nu op zijn beurt worden vervangen door de huidige vice-president John Elkann – met 33 jaar de jongste president van het Italiaanse merk ooit. Morgen (woensdag 21 april) zal Sergio Marchionne in Lingotto (Turijn) de plannen van Fiat Auto voor de komende vijf jaar presenteren. (Bron: Autoblog en Fiat Group, Financial Times en autointernationaal.nl) 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding