Het merk Porsche is dé rode draad in de imposante carrière van Van Lennep. De in 1942 in Aerdenhout geboren Gijs van Lennep kwam met een groot aantal Porsche-modellen aan de start bij races en rally’s, maar ook bij regelmatigheids- en behendigheidsproeven. De belangrijkste reden voor de toekenning van de Porsche Oeuvre Award is echter het feit dat Van Lennep gedurende 39 jaar het afstandsrecord voor de 24-uursrace van Le Mans in handen heeft gehad. In 1971 won hij samen met Helmut Marko de legendarische 24-uursrace met een Porsche 917. Bij die race legden de twee coureurs in totaal 5.335,313 km af. Daarbij werden topsnelheden van meer dan 360 km/uur bereikt en de gemiddelde snelheid (inclusief pitstops) kwam uit op ruim 222 km/uur. Dit unieke record heeft standgehouden tot dit jaar – het nieuwe afstandsrecord op Le Mans is sinds deze zomer in handen van zustermerk Audi.

De overwinning op Le Mans en het bijbehorende record was misschien de meest spraakmakende prestatie van Gijs van Lennep, maar hij won samen met Jacky Ickx in een Porsche 936 Turbo ook in 1976 de beroemdste 24-uursrace ter wereld. Verder was Van Lennep in 1973 met een Porsche Carrera RSR goed voor een overwinning in de laatste echte editie van de roemruchte Targa Florio op Sicilië. Gijs van Lennep daarover: "Ik vind dat eigenlijk mijn mooiste overwinning. Le Mans was natuurlijk belangrijker, maar de Targa sprak mij het meest aan."

Dankzij al zijn overwinningen en andere eervolle klasseringen met Porsche is Gijs van Lennep in 1999 tot ‘Nederlandse Coureur van de Eeuw’ uitgeroepen. Door zijn indrukwekkende carrière heeft hij bovendien in belangrijke mate bijgedragen aan het sterke imago van het merk Porsche.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding