Hij heeft de aankondiging nu al gedaan om Volvo de gelegenheid te geven een opvolger te zoeken. "Ik ga me nog acht maanden lang met hart en ziel storten op Volvo maar ik wil graag naar andere mogelijkheden kijken." De voorzitter van de raad van commissarissen van AB Volvo, Louis Schweitzer, heeft verklaard dat Johansson indrukwekkend werk geleverd heeft en is de zoektocht naar een nieuwe ceo gestart.

 

Leif Johansson werkte voor Volvo bij Electrolux en trad in 1997 in dienst bij de truckfabrikant. In 1999 verkocht hij de afdeling personenauto’s (Volvo Cars) aan Ford voor 6,5 miljard dollar om zich te kunnen concetreren op de ontwikkeling en verkoop van trucks. Volvo wilde later Scania kopen maar dat werd geblokkeerd door de EU. Daarom kocht Volvo de truckmerken Renault en Mack in 2001 en het merk Nissan Diesel in 2007, waardoor Volvo nu de op een na grootste fabrikant van zware trucks is, na Daimler. Toen de crisis toesloeg voerde Johansson een herstructureringsplan door en schrapte 22 duizend banen (ruim een vijfde van het totaal) en reduceerde de kosten met drie miljard dollar. Sindsdien is de truckmarkt weer opgeleefd en AB Volvo boekte over het derde kwartaal van 2010 weer winst.

 

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding