Renault heeft afgelopen zaterdag ontslagbrieven gestuurd naar Michel Balthazard, de vice-president voor advanced engineering, en naar zijn voormalige assistent Bertrand Rochette. Xavier Thouvenin, de advocaat van Balthazard, heeft tegen de krant Le Figaro gezegd dat de ontslagbrief geen duidelijkheid geeft. "Renault zegt dat mijn cliënt geld heeft ontvangen van buitenlandse bronnen. En dat leidt bij Renault tot de overtuiging dat hij in ruil daarvoor informatie heeft verstrekt die van strategisch belang is voor Renault. Het bedrijf geeft geen echt of serieus bewijs." Volgens de advocaat lijkt Balthazard onder verdenking te staan omdat hij enkele keren zijn zoon heeft bezocht die tot het einde van 2007 in Shanghai werkte. Hij zou die reizen nooit hebben verzwegen. Sterker nog, hij heeft ze geboekt via het reisbureau van Renault.
De voormalige assistent van Balthazard, Bertrand Rochette, kreeg ook een ontslagbrief en hield voor de radio vol dat hij tot het gaatje zal gaan voor eerherstel en om weer terug te kunnen keren in het bedrijf. Hij zegt dat Renault niets met zijn uitleg en goede vertrouwen gedaan heeft. "Ik walg ervan. Ik eis een publiek excuus van Renault", zei hij. Rochette verklaarde dat hij alle pc’s en hard disks ter beschikking heeft gesteld van de onderzoekers. Renault wilde gisteren geen commentaar geven, zo meldt Financial Times.
De derde bij de zaak betrokken functionaris is Matthieu Tenenbaum, plaatsvervangend hoofd van het ev-programma van Renault. Ook hij ontkent. De drie hoge functionarissen zijn op 5 januari geschorst nadat Renault verklaarde bewijs te hebben gevonden voor een georganiseerd internationaal netwerk en heeft afgelopen weekeinde ontslagbrieven gestuurd aan Balthazard en Rochette. Tenenbaum zou geen ontslagbrief hebben ontvangen.       

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding