Akerlund deed zijn oproep woensdag (27 juli) in de Zweedse zakenkrant Dagens Industri. Muller heeft goede dingen gedaan om de problemen van Saab op te lossen maar hij is geen operationeel manager, vindt de burgemeester (die in het verleden zelf werkzaam was bij Saab). Daarom heeft Saab een nieuwe ceo nodig met ervaring in de auto-industrie.

Akerlunds uitspraken passen in een klimaat waarin de handelwijze van Victor Muller steeds luider wordt bekritiseerd in Zweden, zo meldt Spyker-Saab blog. Eigen mensen en zakenrelaties laat hij in de kou staan, ondanks veel beloftes. Ook commentaren van Zweedse kranten worden grimmiger van toon. De Zweedse journalisten verwijten Muller blind optimisme. Hij heeft blijk gegeven van overtuigingskracht en grenzeloos positivisme, maar dat is niet opgevolgd door goed koopmanschap. In plaats van een redding, lijkt de toestand van Saab momenteel meer op een uitgesteld en pijnlijk stervensproces. Het zijn harde woorden van mensen die genoeg hebben van Muller’s manier van doen, aldus het blog.

Bij de overname van Saab zei Muller: ‘Wij gaan vanuit Spyker de mensen van Saab niet vertellen hoe ze een autofabriek moeten runnen. Dat weten ze zelf namelijk veel beter. We hebben Jan Ake Jonsson en zijn mensen die dat uitstekend doen.’ Maar Jan Ake Jonsson koos eieren voor z’n geld en vertrok kort na de Salon van Geneve in maart. Victor Muller is sinds mei zelf de ceo van Saab. Er zou een nieuwe ceo en een nieuwe cfo voor Saab worden gezocht maar bij die mededeling is het gebleven. Inmiddels moet het ook onmogelijk zijn die te vinden, want welke topman brandt z’n vingers aan een bedrijf als Saab nu is.

Zie ook: Saab-personeel krijgt geld via vakbond 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding