De persoon Akerson ‘maakt dat mensen zich ongemakkelijk voelen’, zoals een ondergeschikte van hem het zegt in een artikel in Financial Times.  Een ander noemt Akerson ‘impulsief, tactloos en ongeduldig’. Hoe dan ook, Akerson kwam aan de macht in het najaar van 2010 als opvolger van Big Ed Whitacre, nadat hij een jaar eerder al was toegetreden tot de raad van bestuur van GM  toen de Amerikaanse en Canadese regeringen de autofabrikant van de ondergang redden.

Akerson (62) is afkomstig van Carlyle Group, waar hij de leiding had over het grootste private equity fund. Hij handelt vanuit de achtergrond van private equity: alle problemen moeten meteen worden opgelost en iedereen die in de weg staat moet subiet aan de kant. Akerson wil een cultuuromslag bij GM en joeg menigeen bij de autofabrikant recentelijk nog eens in de gordijnen met boude uitspraken in een uitgebreid interview met Detroit News. Hij voorspelt daarin dat de ceo die na hem komt belangrijker zal zijn dan hij. "Want die moet de culturele revolutie hier verder doorvoeren."

 

Meer hierover in Automobiel Management 13 van 12 augustus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding