De betrokken functionaris H. (59) heeft een burgerfunctie en een lange staat van dienst binnen het ministerie. Hij beheert een wagenpark van zo’n zesduizend auto’s. De Telegraaf meldt dat de affaire aan het licht kwam door een onderzoek dat loopt naar de aanschaf van nieuwe politieauto’s. Bij de commissie-Schouten, die deze megaorder bekijkt, meldde een van de ondervraagden de belastende feiten over de wagenparkbeheerder van het Ministerie van Defensie. Hij kreeg de feiten te horen van een klokkenluider bij Defensie.

De betrokken beheerder is een burger die volgens de defensiemedewerker dure auto’s tegen mooie kortingen kon kopen. Hij zou wel een factuur voor de auto’s krijgen, maar die niet betalen. Dit gebeurt pas maanden later wanneer de auto weer wordt ingeruild. Per saldo kon hij bijna voor niks rijden omdat de afschrijving wegvalt tegen de hoge korting die hij zou krijgen. De zaak is inmiddels gemeld bij het Openbaar Ministerie in Arnhem. Woordvoerder Prummel van de rechtbank bevestigt dat de rechtbank is geïnformeerd over mogelijke onrechtmatigheden bij het wagenparkbeheer bij het ministerie van Defensie. "Er heeft een gesprek plaatsgevonden tussen medewerkers van de rechtbank (onder wie een officier van justitie, red.) en een juridisch vertegenwoordiger van het ministerie van Defensie. "Wij hebben nu in beraad of wij iets kunnen of moeten met deze zaak."

Woordvoerder Prummel zegt op dit moment geen termijn te kunnen noemen waarop er naders te melden zou zijn. De rechtbank in Arnhem is de enige die zaken van militairen behandelt.