Dat meldt Financial Times. Härter, tot juli 2009 de financiële topman van Porsche onder topman Wiedeking, wordt ervan verdacht dat hij voor een lening bij een bank onder meer onjuiste informatie hebben gegeven over hoeveel geld er nodig zou zijn als Porsche opties zou uitoefenen om aandelen van Volkswagen te kopen. Die opties dienden als onderpand voor de lening.

Deze aanklacht is de laatste ontwikkeling in een conflict dat al jaren loopt tussen Volkswagen en Porsche. Het begon in 2008 toen Porsche het veel grotere Volkswagen wilde overnemen en erin slaagde via aandelen en opties 75 procent van Volkswagen in handen te krijgen.  Als gevolg daarvan spoot de waarde van de aandelen Volkswagen omhoog en partijen die hadden gespeculeerd op het mislukken van de deal verloren honderden miljoenen.  Die constructie leek een meesterzet van cfo Holger Härter maar uiteindelijk mislukte het plan en kwam Porsche aan de rand van een faillissement te staan. Het bedrijf verslikte zich in de grote sommen geld die het had moeten lenen voor de overnamepoging van Volkswagen. Vervolgens werden de rollen omgedraaid en nu zal Volkswagen vermoedelijk dit jaar Porsche overnemen.

De zaak lijkt nog een juridisch staartje te krijgen voor de topmannen van Porsche van destijds. Er loopt nog onderzoek naar marktmanipulatie door Härter en zijn baas van toen, Wendelin Wiedeking. Beiden zijn, niet in het laatst door bemoeienis van Ferdinand Piëch, in juli 2009 ontslagen. Dat ging overigens nog wel gepaard met een behoorlijke gouden handdruk. (bron: FT / Z24)