Techniek krijgt weer status, technici zitten straks op het pluche

Ondanks de sombere voorspellingen van het Centraal Plan Bureau en de kwakkelende economie, blijft de vraag naar technici toenemen.

In het eerste kwartaal van 2012 is de vraag naar technici opnieuw gestegen met 14% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011. Het toenemende tekort aan technici biedt een comfortabele uitgangssituatie voor bèta’s.

Technici zijn in de toekomst verzekerd van goede banen en ingenieurs krijgen wellicht weer aanzien. Dit blijkt uit de analyse "Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt 1e kwartaal 2012" van Stijn Berden, competence director Techniek bij Yacht. "Een gezonde ontwikkeling" volgens Berden. "De maatschappelijke status van technici is decennia lang ondergewaardeerd, waardoor onder meer de bèta instroom stokt. Schaarste biedt dus volop perspectief voor de toekomst van technici".

Uit analyse door Berden, op basis van onderzoek naar de technische arbeidsmarkt, blijkt dat slechts 3,3% van de technici actief op zoek is naar een nieuwe baan. In hetzelfde kwartaal van 2011 was dit nog 3,8%. Ongeveer 30% van de technici is helemaal niet op zoek, de rest zoekt latent. "Dit is opmerkelijk, terwijl men de banen in de techniek steeds meer voor het uitkiezen heeft." Het merendeel van de technici werkt in loondienst. Daarvan heeft maar liefst 82% een contract voor onbepaalde tijd. Het zoeken naar een baan in de techniek gaat vooral via bekenden of via het netwerk. Op een gedeelde tweede plaats staat het zoeken via detacheringsbureaus en vacaturesites. De huidige baan hebben ze meestal via bekenden/netwerk gevonden, gevolgd door een open sollicitatie en bemiddeling via een detacheringsbureau.

Wel valt in de analyse op dat technici meer eisen lijken te gaan stellen. "Wellicht dringt het meer en meer door dat hun marktwaarde toeneemt naarmate er schaarste is op de technische arbeidsmarkt". Momenteel werkt 90% van de ondervraagden 4 dagen of meer, maar slechts 70% wenst dat ook daadwerkelijk. De rest wil graag een dag minder werken. Ook neemt de bereidheid tot langer woon-werk reizen af. De helft van de ondervraagden geeft aan maximaal een half uur te willen reizen. Als we kijken naar de belangrijkste pullfactoren voor technici, dan zien we dat het salaris op de eerste plaats is gekomen, terwijl een jaar geleden de inhoud van het werk nog voorop stond. Verder zijn een goede werksfeer, een vast contract en voldoende uitdaging in het werk belangrijke vereisten voor een baan in de techniek.

"We hebben de tijdsgeest mee, doordat nieuwe generaties opgroeien in een wereld waar techniek vanzelfsprekend is en de nieuwkomers in de arbeidsmarkt zich gelukkig steeds meer laten drijven door datgene wat zij graag doen. Daar waar huidige generaties zich veelal laten leiden door zo hoog mogelijk op de carrièreladder te klimmen. Door de toenemende schaarste op de technische arbeidsmarkt lijken dan ook alle seinen op groen te staan om het imago van technici op te waarderen en het vak van ingenieur weer aanzien te geven."

"Om deze kentering te realiseren zullen het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs intensief moeten samenwerken. Het huidige Top-sectoren beleid wordt door ons dan ook volledig omarmd, evenals de daaruit voortvloeiende Human Capital Agenda’s en het Masterplan Bèta en Technologie."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Techniek krijgt weer status, technici zitten straks op het pluche - Automobielmanagement.nl

Techniek krijgt weer status, technici zitten straks op het pluche

Ondanks de sombere voorspellingen van het Centraal Plan Bureau en de kwakkelende economie, blijft de vraag naar technici toenemen.

In het eerste kwartaal van 2012 is de vraag naar technici opnieuw gestegen met 14% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011. Het toenemende tekort aan technici biedt een comfortabele uitgangssituatie voor bèta’s.

Technici zijn in de toekomst verzekerd van goede banen en ingenieurs krijgen wellicht weer aanzien. Dit blijkt uit de analyse "Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt 1e kwartaal 2012" van Stijn Berden, competence director Techniek bij Yacht. "Een gezonde ontwikkeling" volgens Berden. "De maatschappelijke status van technici is decennia lang ondergewaardeerd, waardoor onder meer de bèta instroom stokt. Schaarste biedt dus volop perspectief voor de toekomst van technici".

Uit analyse door Berden, op basis van onderzoek naar de technische arbeidsmarkt, blijkt dat slechts 3,3% van de technici actief op zoek is naar een nieuwe baan. In hetzelfde kwartaal van 2011 was dit nog 3,8%. Ongeveer 30% van de technici is helemaal niet op zoek, de rest zoekt latent. "Dit is opmerkelijk, terwijl men de banen in de techniek steeds meer voor het uitkiezen heeft." Het merendeel van de technici werkt in loondienst. Daarvan heeft maar liefst 82% een contract voor onbepaalde tijd. Het zoeken naar een baan in de techniek gaat vooral via bekenden of via het netwerk. Op een gedeelde tweede plaats staat het zoeken via detacheringsbureaus en vacaturesites. De huidige baan hebben ze meestal via bekenden/netwerk gevonden, gevolgd door een open sollicitatie en bemiddeling via een detacheringsbureau.

Wel valt in de analyse op dat technici meer eisen lijken te gaan stellen. "Wellicht dringt het meer en meer door dat hun marktwaarde toeneemt naarmate er schaarste is op de technische arbeidsmarkt". Momenteel werkt 90% van de ondervraagden 4 dagen of meer, maar slechts 70% wenst dat ook daadwerkelijk. De rest wil graag een dag minder werken. Ook neemt de bereidheid tot langer woon-werk reizen af. De helft van de ondervraagden geeft aan maximaal een half uur te willen reizen. Als we kijken naar de belangrijkste pullfactoren voor technici, dan zien we dat het salaris op de eerste plaats is gekomen, terwijl een jaar geleden de inhoud van het werk nog voorop stond. Verder zijn een goede werksfeer, een vast contract en voldoende uitdaging in het werk belangrijke vereisten voor een baan in de techniek.

"We hebben de tijdsgeest mee, doordat nieuwe generaties opgroeien in een wereld waar techniek vanzelfsprekend is en de nieuwkomers in de arbeidsmarkt zich gelukkig steeds meer laten drijven door datgene wat zij graag doen. Daar waar huidige generaties zich veelal laten leiden door zo hoog mogelijk op de carrièreladder te klimmen. Door de toenemende schaarste op de technische arbeidsmarkt lijken dan ook alle seinen op groen te staan om het imago van technici op te waarderen en het vak van ingenieur weer aanzien te geven."

"Om deze kentering te realiseren zullen het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs intensief moeten samenwerken. Het huidige Top-sectoren beleid wordt door ons dan ook volledig omarmd, evenals de daaruit voortvloeiende Human Capital Agenda’s en het Masterplan Bèta en Technologie."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding