Ursula (55) heeft een zetel verworven in de twintigkoppige raad van toezicht, waarvan tien zetels toekomen aan de ‘kapitaalzijde’, dus aan de aandeelhouders. De andere tien worden bezet door vertegenwoordigers van de werknemers. Ursula krijgt met haar zetel een stem in elke grote beslissing die de grootste autofabrikant van Europa neemt. Ferdinand Piëch, die afgelopen week 75 werd,  heeft zijn vrouw voor deze positie voorgedragen en heeft haar ook al eerder benoemd tot beheerder van zijn vermogen en zijn stichtingen, als hij mocht overlijden.
In Duitsland is wat gemor over het zogenoemde slechte ‘corporate governance’ van Volkswagen, omdat er zoveel macht ligt bij de families Piëch en Porsche. Met Ursula erbij zijn er nu vijf vertegenwoordigers van de families in de toezichtsraad, inclusief Ferdinand als voorzitter. Eigenlijk is alleen de Zweedse bankier Annika Falkengren het enige onafhankelijke lid van de raad. Maar de families hebben samen ook een meerderheid van de aandelen (50,7%) in bezit via hun Porsche Automobil Holding SE waarbinnen de twee families negentig procent van het stemrecht bezitten.  Andere grote aandeelhouders zijn de oliestaat Qatar (17%) en de Duitse deelstaat Niedersachsen (20%). En dan ligt er nog 2,4% van de aandelen bij Porsche GmbH. Uiteindelijk is maar 9,9% van de aandelen Volkswagen vrij verhandelbaar en verdeeld over vele kleine aandeelhouders. Gezien de machtsverhoudingen hebben die aandeelhouders eigenlijk niets te vertellen.
Opmerkelijk is dat de vertegenwoordigers van het personeel voor de benoeming van Ursula zijn. OR-voorzitter Bernd Osterloh zei dat Ursula heel veel kennis over Volkswagen en de autoindustrie heeft vergaard. Bovendien zou zij beschikken over een groot sociaal gevoel en een bindende factor zijn binnen de families Porsche en Piëch. "Kennis en het sociale gevoel hebben we beide nodig in de raad van toezicht." (bronnen: FT/Süddeutsche.de)

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding