De benoeming van Fields is onderdeel van een grote schoonmaak in de top van Ford die vandaag is bekendgemaakt.  Mulally: "Mark gaat de verantwoordelijkheid overnemen van het leiding geven aan herziening van het business plan voor het hele bedrijf. Ik doe daar een stapje terug en zal me meer bezighouden met de strategische verbeterpunten  van het plan One Ford."  Ondertussen gaat Joe Hinrichs, hoofd van Asia, Pacific, Africa, Fields opvolgen als chef van  Ford North America. In een reeks van benoemingen/verschuivingen, staat ook de naam van Stephen Odell (57). Hij wordt president of Europe, Middle East and Africa, hij is nu president van Ford of Europe. Afrika is onder leiding van Odell in lijn gebracht met Europa en het Midden-Oosten.

De sterkte van onze mensen en de stabiliteit van ons team zijn concurrentievoordelen van Ford", zegt Bill Ford in een verklaring van het bedrijf. "We zijn gelukkig met het voortzetten van het leiderschap van Alan Mulally." Fields heeft veel krediet opgebouwd als baas van Ford North America dat herstelde van recordverliezen vier jaar geleden tot recordwinsten dit jaar. Afgelopen dinsdag rapporteerde Ford North America de hoogste derdekwartaalwinst sinds 2000.

Al eerder verdiende Fields krediet bij Mulally omdat hij inging tegen de cultuur bij Ford slecht nieuws te verbergen, hij was de eerste topman die een probleem bij Mulally toegaf. Kort nadat hij van Boeing overstapte naar Ford  in september 2006 voerde Mulally een donderdagmorgenvergadering in. Daar moeten alle topmensen rapporteren over hun initiatieven met gebruikmaking van groene, gele en rode coderingen voor vooruitgang, risico en problemen. Mulally was gefrustreerd over het feit dat Ford 17 miljard dollar verlies draaide dat jaar en dat niemand problemen meldde. Fields was de eerste die met rood werkte vanwege een onderdeel dat de productie van een suv had opgehouden. (bron: Automotive News)