In een razendsnelle actie werd Dürheimer door de grote concernbaas Winterkorn vervangen door zijn oude kompaan Ulrich Hackenberg (63), die wordt gezien als het geheime wapen. Hij moet Audi terugbrengen naar de plaats die past bij het credo ‘Voorsprong door Techniek’.  Menige Audi-medewerker kent Hackenberg nog want die begon al in 1985 in Ingolstadt en ging in 1998 naar VW. Vier jaar daarna ging hij weer naar Audi terug om in 2007 samen met Winterkorn weer te vertrekken naar Volkswagen. Hackenberg en Winterkorn zijn oude getrouwen die samen de zogenoemde MQB (Modularen Querbaukasten) en MLB (Modularen Längsbaukasten) hebben ingevoerd waarmee miljarden worden bespaard op de inkoop en productiekosten.  

Audi-chef Rupert Stadler zou heel ontspannen zijn over de snelle vervanging van Dürheimer, zo meldt Automobilwoche. Stadler wordt nu als dé favoriet gezien voor de opvolging van Winterkorn in 2016. Stadler is weliswaar geen car guy maar hij is zakelijk zeer succesvol, hij heeft een goed netwerk in de familie van Ferdinand Piëch en hij ligt goed bij Winterkorn.  Hij kan bij Audi een ongeëvenaarde succesreeks laten zien: de afzet steeg met vijftig procent, het personeel met vijftien procent en de winst verdrievoudigde. Als Stadler met de hulp van Hackenberg de juiste technische keuzes maakt, staat niets zijn benoeming als concerntopman meer in de weg, zo is de redenering.

Dürheimer was ontwikkelingschef van Porsche en van Bentley en hij zou zijn functie bij Audi schromelijk onderschat hebben. "Bij die merken staan bij lange na niet zoveel potten op het vuur als bij Audi", aldus een insider in het Duitse vakblad Automobilwoche. Een Audi-manager zegt dat Dürheimer over zijn perfectionisme is gestruikeld. "Hij wilde elk product tot op de laatste bout kennen. Dat lukt niet bij zestig modellen." Verder wordt Dürheimer, die niet anders gewend is dan succes te hebben, een gebrek aan communicatie en inlevingsvermogen verweten.

De andere twee nieuwe topmensen bij Audi (verkoopchef Luca de Meo en inkoopbaas Bernd Martens) zouden niet hetzelfde lot hoeven te vrezen als Dürheimer.  De Meo zou voor ‘volledig nieuwe impulsen’ zorgen emn Martens heeft heel veel ervaring met de opbouw van een leveranciersnetwerk in Mexico.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding