Dat meldt het Duitse Handelsblatt. Het is voor de tweede keer in korte tijd dat een hooggeplaatste manager het Volkswagen-concern verlaat. Dürheimer is nog maar pas geleden ontslagen als ontwikkelingschef bij Audi. Daar is toen Ulrich Hackenberg (van Volkswagen) heel snel voor in de plaats gekomen. En nog maar een half jaar geleden stapte Karl-Thomas Neumann over naar Opel. Hij was de baas van Volkswagen in China. Volgens Handelsblatt waren beide heren kandidaat voor de opvolging van concern-ceo Martin Winterkorn.

Wolfgang Dürheimer zou hebben geweigerd terug te keren naar Bentley, waar hij in 2010 ook al werd benoemd als ceo. Hij zou de terugkeer als een degradatie beschouwen. VW-patriarch Ferdinand Piëch (voorzitter van de raad van toezicht) en ceo Martin Winterkorn zullen nu een andere kroonprins moeten zoeken. Rupert Stadler, de huidige baas van Audi AG, valt ook altijd nog onder de potentiële kandidaten. Hij heeft een goede verstandhouding met Piëch, wat nogal van belang is in het Volkswagen-concern. Bovendien draait Audi als een tierelier als winstmachine van het concern. Maar Handelsblatt weet te melden dat Piëch zich al eens heeft laten ontvallen dat hij zich kan voorstellen dat Dürheimer te zijnder tijd de opvolger wordt van Winterkorn.

Bij Renault is vorige week Carlos Tavares, de tweede man na Carlos Ghosn, aan de dijk gezet. Hij had iets teveel ambitie naar buiten gebracht en in de pers gedreigd te zullen vertrekken als hij niet snel de toppositie van Renault zou krijgen, in casu de functie van Ghosn. (bron: Handelsblatt/ FD)