Tekort opleidingsplekken in techniek

Er zijn onvoldoende opleidingsplekken om de toenemende populariteit van technische opleidingen op te vangen. Dat zegt Mirjam Sterk, ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid, tegen BNR. ‘Er is nog heel veel te winnen.’

‘Steeds meer jongeren studeren techniek, maar er zijn nog te weinig opleidingsplekken waar studenten kunnen werken als onderdeel van hun studie. De aandacht voor techniek helpt wel’, merkt ze.

Tevreden

Randstad presenteerde twee maanden geleden samen met het ‘Sterkteam’ het plan om in vijf weken tienduizend jongeren aan het werk te helpen. Dat doel werd niet bereikt. Toch is Sterk behoorlijk tevreden over het resultaat. ‘We moeten niet te rooskleurig doen. Veel bedrijven hebben al moeite om eigen personeel vast te houden, laat staan dat ze ruimte hebben om jongere in te huren.’

Vacatures

Jeugdwerkloosheid vergt volgens het voormalig CDA-Kamerlid een andere aanpak dan voorheen. De maatschappij is immers veel dynamischer geworden, met name door de komst van internet. ‘Het is een netwerkcultuur die jongeren veel meer eigen is. Jongeren zijn gewend aan internetvacatures en dat verandert de manier van werk zoeken en werk vinden.’ (BNR)

www.ditissterkteam.nl

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Tekort opleidingsplekken in techniek - Automobielmanagement.nl

Tekort opleidingsplekken in techniek

Er zijn onvoldoende opleidingsplekken om de toenemende populariteit van technische opleidingen op te vangen. Dat zegt Mirjam Sterk, ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid, tegen BNR. ‘Er is nog heel veel te winnen.’

‘Steeds meer jongeren studeren techniek, maar er zijn nog te weinig opleidingsplekken waar studenten kunnen werken als onderdeel van hun studie. De aandacht voor techniek helpt wel’, merkt ze.

Tevreden

Randstad presenteerde twee maanden geleden samen met het ‘Sterkteam’ het plan om in vijf weken tienduizend jongeren aan het werk te helpen. Dat doel werd niet bereikt. Toch is Sterk behoorlijk tevreden over het resultaat. ‘We moeten niet te rooskleurig doen. Veel bedrijven hebben al moeite om eigen personeel vast te houden, laat staan dat ze ruimte hebben om jongere in te huren.’

Vacatures

Jeugdwerkloosheid vergt volgens het voormalig CDA-Kamerlid een andere aanpak dan voorheen. De maatschappij is immers veel dynamischer geworden, met name door de komst van internet. ‘Het is een netwerkcultuur die jongeren veel meer eigen is. Jongeren zijn gewend aan internetvacatures en dat verandert de manier van werk zoeken en werk vinden.’ (BNR)

www.ditissterkteam.nl

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding