Niet dat Sergio Marchionne, die 61 is, duidelijk heeft aangekondigd wanneer hij eigenlijk wil opstappen, maar voor dit soort grote ondernemingen met een charismatische leider is het altijd goed het opvolgingstraject wat meer af te tekenen. 

Marchionne liet eerder weten ‘ergens tussen 2013 en 2015 te verdwijnen’, maar zaaide later weer twijfel met de uitspraak ‘dat ik er ook in 2016 best nog eens zou kunnen zitten.’ Bestuursvoorzitter John Elkann voegde daar onlangs aan toe ‘dat Marchionne nog vele jaren bij ons zal blijven.’

Zelf heeft de huidige topman een tijd geleden laten weten dat hij in ieder geval een grote voorkeur heeft voor een interne kandidaat. Die kan in de huidige structuur zowel van Fiat als van Chrysler komen. De Amerikaanse tak heeft inmiddels immers de helft van de bestuurszetels in handen en kan van daaruit een kandidaat naar boven ‘stuwen’.

Die opvolger, wie het dan ook wordt, heeft voorlopig nog genoeg te doen bij het Italiaans-Amerikaanse autobedrijf. De twee partners zijn nog lang niet ineen geschoven, één van de belangrijkste doelen van de deelname door Fiat in Chrysler om zo aan beide kanten kosten te besparen. Marchionne zelf zal ongetwijfeld de geplande beursgang van Chrysler afronden, als die tenminste doorgaat. Om die reden mag het autobedrijf op dit moment ook geen mededelingen doen over een eventuele opvolging.  Dat weerhoudt speculanten er echter niet van de nodige namen uit de hoge hoed te toveren, zoals Mike Manley, Alfredo Altavilla, Reid Bigland en Richard Palmer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding