De Italiaan, die de wereldberoemde autofabrikant ruim 20 jaar succesvol leidde, legt zijn functie volgende maand neer en wordt dan voorlopig opgevolgd door Fiat-topman Sergio Marchionne, zo maakte Fiat vandaag (woensdag) bekend.

Eerder deze week meldden we al dat de positie van Montezemolo onhoudbaar was geworden. Hij zou overhoop liggen met Marchionne, die Ferrari wil inzetten als wapen in de strijd met andere fabrikanten van luxeauto’s. Montezemolo wilde echter met een beperkt aanbod vasthouden aan de exclusiviteit van het merk. Naast die onenigheid stond zijn positie onder druk door de aanhoudend teleurstellende prestaties van Ferrari in de Formule 1, de koningsklasse van de autosport.

Marchionne wees in een verklaring op ,,misverstanden” tussen Fiat en Montezemolo. Hij beloofde dat Ferrari op korte termijn weer zal gaan winnen.

Di Montezemolo schept in zijn afscheidsverklaring geen verdere duidelijkheid over de reden van zijn vertrek of eventuele toekomstplannen. Hij riep al eens de politiek in te willen, terwijl hij ook een goedbetaalde functie bij Alitalia-Etihad op het oog heeft. Als opvolger bij Ferrari wordt Fiat-telg John Elkann (momenteel voorzitter Fiat) genoemd. Onderstaand de verklaring van di Montezemolo en van Fiat.

 

 

statement

 

 

prs 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding