Dat betoogt Horst Neumann, in de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor personeelszaken, in een artikel in de Süddeutsche Zeitung. Net als bij de andere grote industriële bedrijven in Duitsland beginnen de babyboomers van de jaren na de Tweede Wereldoorlog ook in de VW-fabrieken de gepensioneerde leeftijd te bereiken. De uitstroom zal de komende vijftien jaar ’t grootst zijn, stelt Neumann. De onderneming wil nu proberen in ieder geval voor alle monotone taken robots in te zetten. Die zouden gedurende hun hele ‘werkzame leven’ inclusief onderhoud niet meer dan vijf euro per uur kosten. Tegelijk denkt Neumann dat VW nog altijd grote aantallen jonge werknemers aan zal moeten trekken. ‘’De hele uitstroom van ouderen opvangen met nieuwkomers is gewoonweg niet mogelijk.” Neumann benadrukt daarbij bovendien dat ‘fabrieken waar geen mens meer werkt noch wenselijk noch haalbaar zijn’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding