Dit meldt Automotive News Europe op basis van het Duitse zakenblad Bilanz. Stephen Odell, (59) zal worden vervangen door een kandidaat uit het concern, weet men te melden. Een woordvoerder van Ford heeft gezegd dat het bedrijf niet ingaat op speculatie maar Financial Times meldt dat Jim Farley de opvolger wordt. Farley is eerder als eens getipt als kandidaat voor de functie van ceo, die naar Mark Fields ging. Farley was chef van marketing, sales en service en van Lincoln, het kwakkelende topmerk van Ford, waar hij is opgevolgd door Kumar Galhotra. Farley zou zichzelf erg graag willen bewijzen in het Ford-concern. "Hij is er erg duidelijk over dat hij een functie in het algemene management in het bedrijf wil", zegt een anonieme persoon die van de situatie op de hoogte is in FT. "De mogelijkheid om een grote business unit te leiden, wordt als een grote kans ervaren." Odell zal de functie van Farley overnemen.
Ford denkt dat het in Europa dit jaar 1,2 miljard euro verlies zal maken terwijl men bezig is met de herstructurering van de activiteiten in de regio. De autoverkopen hebben een zware klap gekregen van de problemen op de Russische markt die het gevolg zijn van sancties die zijn ingevoerd door het westen als reactie op de crisis in Oekraïne. Bij de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers eind oktober zei de financiële topman Bob Shanks dat het bedrijf teleurgesteld is over het feit dat de eerder gestelde target (winst maken in 2015) niet zal worden gehaald. Over Q3-2014 boekte Ford of Europe een verlies van 439 miljoen dollar.
Volgens Bilanz zal ceo Mark Fields van Ford Motor Company persoonlijk de nieuwe topman voor Europa aan de staf op het hoofdkantoor in Keulen presenteren. Vorig jaar november benoemde het bedrijf nog Barb Samardzich (56), de voormalige baas van het global product program van Ford, als coo van Ford of Europe. Hij moest in die functie rapporteren aan Odell.
Odell zelf werd baas van Ford of Europe in 2008 en werd gepromoveerd tot president van ‘European operations’  in 2012. Odell is eerder onder meer ceo van Volvo Cars geweest en chef van de Europese activiteiten van Mazda. Stephen Odell is in Londen geboren en kwam als trainee bij Ford werken in 1980.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding