Wijnand Pon is de enige van de familie die nog actief is in de Pon holding. De omzet van het concern daalde in 2013 met zeshonderd miljoen euro naar zes miljard euro, de netto winst daalde van 165 miljoen naar 94 miljoen. Maar ondanks dat, staat Wijnand Pon van alle ´autojongens´ nog steeds op de hoogste plek in de Quote 500.

De volgende is Wim van der Leegte op plek 15. Hij wordt onder meer gewaardeerd als de redder van NedCar en heeft met zijn VDL Groep een uitstekend 2013 gehad. De omzet van zijn concern steeg van 1,75 miljard euro in 2012 naar 1,81 miljard in 2013 en het netto resultaat 56,8 miljoen naar 88,5 miljoen. Volgens Quote scheurt Wim van der Leegte in de juiste versnelling naar de miljardairsstatus.

In ieder geval is deze koning van de maakindustrie de bekende auto-importeur Evert Louwman voorbijgestreefd want die steeg van 23 naar 16 met een geschat vermogen van 850 miljoen (+3,7%).  Quote noemt Evert Louwman (74) het alfamannetje van de bedrijfstak nu de andere traditionele kopstukken (Hessing, Kroymans en Pouw) ten onder gingen. Hij heeft het werk in de holding overgedragen aan zijn neef Eric maar hij is nog wel voorzitter. Evert Louwman is ook bekend vanwege zijn wereldberoemde autocollectie  die een half miljard euro waard zou zijn.  Afgelopen augustus werd via veilinghuis Bonhams (eigendom van Louwman) een zeer exclusieve Ferrari 250 GTO geveild voor ongeveer dertig miljoen euro. Er wordt gefluisterd dat deze Ferrari van Louwman zelf was.

Op nummer 26 treffen we de bekende keukenboer Ben Mandemakers (525 miljoen, +1%) aan. Vanwege zijn belangen in de activiteiten van de Van Mossel Groep van zijn vriend Eric Berkhof nemen we hem op in de lijst van rijkste automensen. Op 32 staat Ingrid Pon met een geschat vermogen van 440 miljoen. Zij is de weduwe van de in juli 2014 overleden Mijndert Pon. Die deed al in 2000 zijn aandelen over aan Pon Holdings waarna hij wijn ging verbouwen en runderen fokken. En dan is er nog Ben Pon (78) die zich al in de jaren tachtig liet uitkopen. Zijn vermogen wordt geschat op 290 miljoen euro wat hem op de 57ste plaats zet. Ben Pon is bekend van zijn Californische wijn maar Quote maakt melding van een ietwat macabere aankoop van Ben Pon, namelijk de Danny McCallum Safaris in Tanzania. Daar mag u voor uw plezier en voor veel geld  buffels, leeuwen en nijlpaarden afschieten.  En het houdt maar niet op met Pon, want op nummer 60  treffen we de ‘publiciteitsschuwe’ Ans Pon aan (260 mln). Zij liet zich uitkopen door  broer Wijnand.      

Rolf Lauret van AutoBinck leverde volgens Quote ruim vier procent aan vermogen in en wordt nu op de 70ste plek gezet met 220 miljoen. Lauret (76) verloor het importschap van Hyundai aan de fabrikant en zijn concern haalt sinds 2012 niet meer een miljard euro omzet. In 2013 kwam de omzet uit op 890 miljoen euro.
Last but not least vermelden wij nog Eric Berkhof van de Van Mossel Groep. Hij staat op plek 391 met een geschat vermogen van 50 miljoen euro.

 

De autorijken volgens Quote 500

4.            Wijnand Pon                     Pon Holdings     1,8 mrd

15.          Wim van der Leegte      VDL Groep         850 mln

16.          Evert Louwman                Louwman           850 mln

26.          Ben Mandemakers          Van Mossel        525 mln

32.          Ingrid Pon                          fam. Pon             440 mln

57.          Ben Pon                             fam. Pon             290 mln

60.          Ans Pon                             fam. Pon             260 mln

70.          Rolf Lauret                         AutoBinck           220 mln

19.          Pieter Geelen                    TomTom             155 mln

171.       Engel Ames                       Amega                 110 mln

261.       Alexander Ribbink            TomTom               78 mln

284.       Leo van Beukering            Achilles Lease     70 mln

305.       Joop & Niek Baas              Auto-import        66 mln

370.       Jan Boon                             Motorhuis            56 mln

391.       Eric Berkhof                       Van Mossel          50 mln

459.       Piet Bakker                        Bedrijfswagens  40 mln                  

    

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding