"Ik ben te oud voor die baan", aldus de 61-jarige ceo van sportwagenfabrikant Porsche tegenover journalisten in Stuttgart. "Het is geen oplossing om in 2016 een 63-jarige aan de top van Volkswagen te zetten." Bij BMW is München is inmiddels besloten de 49-jarige Harald Krüger de toppositie te laten overnemen van de huidige ceo Norbert Reithofer, die een jaar vroeger terugtreedt.
Maar tot dusver is het onduidelijk wie de baan van Winterkorn bij Volkswagen moet overnemen als diens contract afloopt in 2016. Voorzitter Bernd Osterloh van de centrale ondernemingsraad heeft zich meerdere keren uitgesproken voor een verlenging van het contract van Winterkorn, maar hij ziet ook veel talent in de tweede managementlaag. Osterloh vindt dat de nieuwe chef ook dichtbij het product moet staan en een opleiding als technicus of ingenieur moet hebben. Een pure econoom komt niet in aanmerking, vindt hij. De instemming van de ondernemingsraad in de kwestie van de opvolging is heel belangrijk.
Müller kreeg de topbaan bij Porsche in 2010 na de overname-oorlog tussen Porsche en VW. Hij is werktuigbouwkundige en informaticus en leidde van 2003 tot 2007 het productmanagement van de merken van Audi. Daarna volgde hij in dezelfde functie Winterkorn naar Wolfsburg. Müller geldt als een vertrouweling van Winterkorn. De kwestie van de opvolging betitelde Müller als ‘vervelend’. Het is buiten het bedrijf meer een thema zijn als binnen het bedrijf, zo constateert hij. (bron: dpa/automobil production)