Dit schrijft Der Spiegel.  Winterkorn stapte woensdag op bij Volkswagen om de weg vrij te maken voor noodzakelijke veranderingen bij het autobedrijf.  Maar door wel aan te blijven als topman van de Porsche Holding SE, zou Winterkorn alsnog veel macht houden binnen Volkswagen.  Binnen de raad van toezicht van Porsche SE bestaat dan ook verzet, weet Der Spiegel. ‘Wat hij wil, kan gewoon niet’, zegt een niet met naam genoemde commissaris tegen Der Spiegel.
Het grootste probleem is dat Winterkorn vanuit Porsche controle krijgt over het onderzoek dat loopt naar het dieselschandaal bij Volkswagen. In het bestuur van Porsche holding zit namelijk ook Hans Dieter Pötsch, de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Volkswagen (als opvolger van Ferdinand Piëch).  Daardoor zou Winterkorn bij Porsche SE dus de directe leiding krijgen over de man die bij VW het interne onderzoek naar het dieselschandaal moet leiden.  Volgens een commissaris bij Porsche is dit belangenconflict onacceptabel. "Winterkorn moet deze positie afstaan."
De vergoeding voor de functie bij Porsche SE is overigens peanuts voor Winterkorn.  Als topman van Porsche SE verdiende Winterkorn vorig jaar iets meer dan acht ton maar bij Volkswagen was het zestien miljoen. (bron: Spiegel / FD)