Via diverse relevante internetportalen heeft men 343 studenten van technische en bedrijfseconomische opleidingen en studenten van speciaal op de sector gerichte opleidingen bevraagd. Als men uit gaan van zeven- tot negenduizend studenten aan diverse Duitse universiteiten die relevant zijn voor de branche, betekent het aantal deelnemers een goede representatie, vindt projectleider Benedikt Maier van het onderzoek.
De resultaten van de online-enquête tonen onder meer aan dat het gemiddelde aanvangssalaris voor de eerste baan rond de 3.750 euro per maand ligt. Maar belangrijker als een hoog inkomen vinden de respondenten het bedrijfsklimaat. Ook vinden zij de carrièremogelijkheden en de balans tussen werken en leven belangrijk.
Op basis van de resultaten heeft IFA in het kader van de banenbeurs ‘Automotive Topcareer’ awards uitgereikt aan meest attractieve werkgevers. De totaalwinnaar was Daimler-onderdeel Mercedes-Benz Cars. Met een cijfer van 1,67 heeft Mercedes de winnaar van vorig jaar (Porsche) naar de tweede plaats verwezen. Mercedes-Benz Bank, een andere Daimler-dochter, overtuigde met een eerste plaats in de categorie ‘captive financiële dienstverleners’, ook hier net voor de Porsche-dochter.
Bij de categorie toeleveranciers eindigde Bosch net als vorig jaar met een 1,6 vóór ZF (met een 1,9) en Continental (2,1). Bij de autodealers bleef Emil Frey Gruppe (2,5) de attractiefste werkgever. Als dienstverlener kon Porsche-dochter MHP zich verheugen in een Topcareer-Award. Al met al laat de studie zien dat de autofabrikanten en de toeleveranciers attractiever worden gevonden dan de handelsondernemingen en de dienstverleners. (bron: KFZ Betrieb)