Tim Solso, die het voorzitterschap de afgelopen twee jaar op zich heeft genomen, zal terugtreden. Hij zal wel aanblijven als onafhankelijk bestuurslid, de baan die hij had voordat de vorige ceo en voorzitter Dan Akerson twee jaar geleden onverwacht met pensioen ging. GM zegt in een verklaring dat de raad van bestuur in deze tijd van ongekende veranderingen heeft geconcludeerd dat het in het beste belang van de onderneming is de rol van voorzitter met die van ceo te combineren ‘met het oog op de meest efficiënte uitvoering van onze plannen en visie op de toekomst’.
De topman van GM heeft altijd beide titels gevoerd, met alleen Mary Barra als uitzondering. Zij werd van product development chef gepromoveerd tot ceo en deze stap werd niet overal juichend ontvangen. Barra werd vervolgens binnen een maand al geconfronteerd met een van de grootste schandalen van Detroit in de afgelopen decennia. Ze trad moedig voor het voetlicht en nam een aantal belangrijke stappen, zoals het ontslaan van de managers die bij het probleem betrokken waren – iets wat niet behoorde tot de bedrijfscultuur van GM, waar verantwoordelijken traditioneel tot hun pensioen in dienst bleven. Barra liet zich bovendien niet inpakken door ceo Sergio Marchionne van Fiat Chrysler, die haar had opgeroepen een fusie van de twee autofabrikanten te realiseren.
De topvrouw heeft voorts maatregelen genomen om andere wijzigingen door te voeren om het bedrijf te positioneren voor de toekomst in de snel veranderende auto-industrie. Enkele uren voor haar ‘promotie’ werd aangekondigd, liet GM weten vijfhonderd miljoen dollar te investeren in ride-sharing service Lyft. Zij heeft bovendien maatregelen genomen om GM een leidende positie te verschaffen op het gebied van autonome voertuigen.
De eerste vrouwelijke ceo van een grote autofabrikant en nu dus ook de eerste vrouwelijke voorzitter zal woensdag (6 januari) op de Consumer Electronics Show in Las Vegas het officiële startschot geven met de openingsspeech. Later op de dag zal ze de nieuwe Chevrolet Volt onthullen. (HHemmes)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding