Dat meldt de Financial Times. Takata maakt behalve airbags ook veiligheidsriemen, sturen en andere auto-onderdelen en is daarmee één van de grotere toeleveranciers voor de auto-industrie. De verhoudingen zijn echter ernstig verstoord nadat bekend werd dat airbags van Takata kunnen exploderen. Bij enkele van die incidenten zijn in de VS al dodelijke slachtoffers gevallen. De problemen hebben in de VS geleid tot het terugroepen van 23 miljoen auto’s van veel vooraanstaande merken. Vorige week deelde de Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst mee dat nog eens 5 miljoen auto’s terug moeten naar de dealer. 

Het schandaal heeft Takata aan de rand van de afgrond gebracht. Het bedrijf lijkt alleen nog te redden als de grote autofabrikanten waaronder Honda en Toyota bereid zouden zijn de helft van de kosten van de terugroep-operatie voor hun rekening te nemen. Dat zou dan wel afhankelijk zijn van het vertrek van de veelal op de achtergrond blijvende Takada die sinds 2007 bestuursvoorzitter is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding