Nederlander Van Zanten wint European Inventor Award

Anton van Zanten werd vandaag in Lissabon geëerd met de European Inventor Award 2016 voor zijn uitvinding van het Elektronische Stabiliteitsprogramma ESP.

De prijs, die wordt uitgereikt door het Europees Octrooibureau (EOB), werd toegekend in de categorie "Lifetime achievement". De Nederlander ontwikkelde het antislipsysteem toen hij aan het hoofd stond van een 35-koppig onderzoeksteam binnen Bosch, een carrière die meer dan 25 jaar overspant. Het systeem werd in 1995 voor het eerst standaarduitrusting in de Mercedes-Benz S600. "Anton van Zanten is de beschermengel van talloze bestuurders," zei Dr. Volkmar Denner, voorzitter van de Raad van Bestuur van Robert Bosch GmbH, vol lof over de winnaar. "De uitvinding van ESP is de ultieme verwezenlijking van onze levenshouding, ‘Technologie voor het leven’," zei Denner. Alleen al in Europa heeft ESP tot nu toe meer dan 8.500 levens gered en meer dan een kwart miljoen verkeersongevallen voorkomen. Dat maakt de antislipbescherming na de autogordel het belangrijkste veiligheidssysteem in de auto; nog belangrijker dan de airbag. 

Carrière met vele uitvindingen en onderscheidingen

Door het uitvinden van het elektronische stabiliteitsprogramma heeft Anton van Zanten meer gedaan dan alleen de basis gelegd voor meer verkeersveiligheid. Het systeem ligt ook aan de grondslag voor de ontwikkeling van rijhulpsystemen en geautomatiseerd rijden. De toenemende automatisering biedt de kans om het aantal ongevallen nog verder te verminderen – alleen al in Duitsland met maar liefst een derde. ESP is het grootste succes van Anton van Zanten, maar het is niet zijn enige prestatie. De 75-jarige Nederlander is de ware belichaming van een uitvinder. Tijdens zijn carrière als auto-ingenieur was hij verantwoordelijk voor ongeveer 180 patenten. Naast ESP heeft hij onder andere elektronische rollover beveiliging en een aanhangwagen stabilisatie uitgevonden. Anton van Zanten ging op pensioen in 2003. Tot op heden geeft hij aan universiteiten lezingen over voertuigsystemen en treedt hij op als consultant voor tal van automobielbedrijven. Voor zijn bijdragen aan automobielveiligheid ontving Anton van Zanten talloze onderscheidingen. De European Inventor Award, die een eerbetoon is aan zijn levenswerk, is echter van groot belang.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Nederlander Van Zanten wint European Inventor Award - Automobielmanagement.nl

Nederlander Van Zanten wint European Inventor Award

Anton van Zanten werd vandaag in Lissabon geëerd met de European Inventor Award 2016 voor zijn uitvinding van het Elektronische Stabiliteitsprogramma ESP.

De prijs, die wordt uitgereikt door het Europees Octrooibureau (EOB), werd toegekend in de categorie "Lifetime achievement". De Nederlander ontwikkelde het antislipsysteem toen hij aan het hoofd stond van een 35-koppig onderzoeksteam binnen Bosch, een carrière die meer dan 25 jaar overspant. Het systeem werd in 1995 voor het eerst standaarduitrusting in de Mercedes-Benz S600. "Anton van Zanten is de beschermengel van talloze bestuurders," zei Dr. Volkmar Denner, voorzitter van de Raad van Bestuur van Robert Bosch GmbH, vol lof over de winnaar. "De uitvinding van ESP is de ultieme verwezenlijking van onze levenshouding, ‘Technologie voor het leven’," zei Denner. Alleen al in Europa heeft ESP tot nu toe meer dan 8.500 levens gered en meer dan een kwart miljoen verkeersongevallen voorkomen. Dat maakt de antislipbescherming na de autogordel het belangrijkste veiligheidssysteem in de auto; nog belangrijker dan de airbag. 

Carrière met vele uitvindingen en onderscheidingen

Door het uitvinden van het elektronische stabiliteitsprogramma heeft Anton van Zanten meer gedaan dan alleen de basis gelegd voor meer verkeersveiligheid. Het systeem ligt ook aan de grondslag voor de ontwikkeling van rijhulpsystemen en geautomatiseerd rijden. De toenemende automatisering biedt de kans om het aantal ongevallen nog verder te verminderen – alleen al in Duitsland met maar liefst een derde. ESP is het grootste succes van Anton van Zanten, maar het is niet zijn enige prestatie. De 75-jarige Nederlander is de ware belichaming van een uitvinder. Tijdens zijn carrière als auto-ingenieur was hij verantwoordelijk voor ongeveer 180 patenten. Naast ESP heeft hij onder andere elektronische rollover beveiliging en een aanhangwagen stabilisatie uitgevonden. Anton van Zanten ging op pensioen in 2003. Tot op heden geeft hij aan universiteiten lezingen over voertuigsystemen en treedt hij op als consultant voor tal van automobielbedrijven. Voor zijn bijdragen aan automobielveiligheid ontving Anton van Zanten talloze onderscheidingen. De European Inventor Award, die een eerbetoon is aan zijn levenswerk, is echter van groot belang.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding