In twee groepen krijgen ze negen maanden lang trainingen en scholing om straks managementfuncties binnen het hele concern te kunnen vervullen. Tijdens het programma worden ook regelmatig de carrièremogelijkheden besproken terwijl de deelnemers op gezette tijden met managers op topfuncties binnen het bedrijf van gedachten kunnen wisselen. Het programma staat open voor vrouwen die op zijn minst een hogeschool-opleiding hebben afgerond.

"We gaan consequent door met het ontwikkelen van hooggekwalificeerde vrouwen bij Volkswagen. Op deze manier slagen we er ook in vrouwen die weer willen intreden na een afwezigheid vanwege hun gezin een nieuwe loopbaan te bieden," zegt Elke Heitmüller die bij VW een speciale afdeling voor het aantrekken van vrouwen en de diversiteit binnen de onderneming leidt.