Dat bevestigt de Brit in een verklaring. "Ik ben heel erg teleurgesteld dat de andere aandeelhouders mij, ondanks waarschuwingen van het management, gedwongen hebben mijn positie op te geven. De gronden waarop ze tot dat besluit zijn gekomen, zijn volslagen onoprecht. Mijn manier van besturen is altijd hetzelfde geweest en heeft 20 wereldkampioenschappen opgeleverd en van het team een winstgevende onderneming gemaakt".

Dennis doet geen afstand van zijn aandelen en blijft naar eigen zeggen gewoon zijn invloed uitoefenen. "Mijn eerste zorg zijn de 3.500 werknemers. Ik geef mijn positie niet op en blijf opkomen voor de belangen van McLaren en wil vorm blijven geven aan de toekomst".

Dennis, de voormalig baas van het Formule 1-team, werd eerder al op de hoogte gebracht van het besluit van zijn medeaandeelhouders en probeerde zijn vertrek naar verluidt aan te vechten bij de Hoge Raad, maar dat bleek tevergeefs. Er resteerden hem toen geen juridische stappen meer om zijn positie veilig te stellen.

De 69-jarige Brit heeft 25 procent van de aandelen van McLaren in handen. Hij kan het echter niet vinden met de andere aandeelhouders annex zakenpartners, Bahrein Mumtalakt Holding (50 procent) en de ondernemer Mansour Ojjeh (25 procent via technologiebedrijf TAG). Die hebben dus de meerderheid van de aandelen in handen.

Beide partijen vinden naar verluidt dat Dennis te veel macht wil uitoefenen bij McLaren, wat de toekomstplannen van de renstal in de weg zou staan. Met name met Ojjeh zou Dennis in conflict zijn gekomen. Dennis betreurt het besluit dat hij gedwongen wordt om te vertrekken en noemt de aanleiding "vals". Hij behoudt wel zijn zetel in de raad van bestuur en is van plan een nieuwe technische partij op te zetten.

Dennis is sinds 1981 de baas bij McLaren. Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Hakkinen en Lewis Hamilton hielpen het Britse team sindsdien aan 10 wereldtitels. McLaren stelde in die periode 7 kampioenschappen veilig bij de constructeurs. De laatste jaren slaagt de renstal er echter niet meer in mee te doen om de prijzen.

Op 18-jarige leeftijd begon Dennis in 1966 als monteur bij het Formule 1-team van Cooper. In 1980 kwam Dennis aan de macht bij McLaren, de renstal die ooit opgericht werd door de in 1970 verongelukte Bruce McLaren. Onder leiding van Dennis transformeerde McLaren zich ook tot sportwagenmerk. Zo werd in de jaren negentig de F1 uitgebracht; tot 2005 de snelste productieauto ter wereld. In 2011 markeerde de MP4-12C het begin van een hele reeks nieuwe modellen. Op het moment bouwt McLaren onder meer de 570GT, de 650S en de hybride hypercar P1.

Bron: Autointernationaal