De oud topman van de VDL Groep ontvangt de prijs als een erkenning voor zijn unieke bijdrage aan de Nederlandse economie en in het bijzonder aan de mobiliteitsindustrie en werkgelegenheid in Nederland.

Wim van der Leegte heeft volgens de jury eigenhandig zijn familiebedrijf ontwikkeld tot een internationale speler van formaat. De VDL Groep is anno 2017 een internationale, industriële onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, bussen en overige eindproducten en de assemblage van personenauto’s. In totaal maken 90 werkmaatschappijen verspreid over 19 landen en met ruim 13.000 medewerkers deel uit van dit familiebedrijf.

Bijdrage aan de Nederlandse maatschappij en economie
De jury waardeert in Wim van der Leegte het ondernemerschap en de keuze om zo veel als mogelijk de productie, en dus de werkgelegenheid, in Nederland en Vlaams-België te houden. Het behoud van de werkgelegenheid in Born, bij Nedcar, is daarvan een mooi voorbeeld. De deal met BMW spreekt tot de verbeelding.

Maar ook de gedurfde aanpak van het ontwikkelen van volledig elektrische bussen voor stadsvervoer is een tot de verbeelding sprekende keuze. VDL Groep verwierf hiermee een dominante positie in de elektrificatie van het stadsbusvervoer, waarmee Wim van der Leegte en VDL een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de maatschappij.

Het Gouden RAI Wiel
Het Gouden RAI Wiel is in 2003 in het leven geroepen om personen of instellingen te eren en te stimuleren, die zich op nationaal of internationaal niveau onderscheiden op het gebied van verkeer en vervoer of van vervoermiddelen in brede zin. Eerdere prominenten en instellingen die de prijs in ontvangst mochten nemen waren onder andere ruimtevaarder Wubbo Ockels, Pieter van Vollenhoven, het SWOV en het KiM.

De vijfkoppige jury van Het Gouden RAI Wiel bestaat uit voorzitters van diverse belangenorganisaties. Naast RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck hebben in de jury zitting Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW), Maxime Verhagen (Voorzitter Bouwend Nederland), Frits Verbruggen (Hoofddirecteur ANWB) en Berto Eckhardt (Bondsvoorzitter BOVAG).