Per 1 april werden er ook al 6 vestigingen aangesloten. Volgens commercieel directeur Cees Klaassen passen deze stappen in de strategie om het bestaande schadenetwerk in Nederland verder te versterken en toekomstbestendig te maken: "In 2016 hebben we een forse omzetgroei geboekt. Tevens hebben we de schadekosten voor onze klanten verder weten te reduceren, zien we een duidelijke rendementsstijging in het netwerk en we hebben een overall klanttevredenheid weten te realiseren van een 8,9".

Volgens Klaassen ziet de markt ASN overduidelijk als een professionele en betrouwbare schadepartner waarmee goed kan worden geschakeld: "Dat wordt nog eens onderstreept door de recente uitbreiding van ons schadenetwerk, deels met nieuwe ondernemers die voor ASN Groep hebben gekozen en deels vanuit onze bestaande franchisenemers."