De VW Groep zelf bevestigt desbetreffende mediaberichten niet met zoveel woorden maar stelt wel dat voorzitter Hans-Dieter Pötch van de Raad van Commissarissen met een aantal leden van de Board of Management waaronder Müller aan het overleggen is over hun positie. Dat heeft te maken met verdere veranderingen in de managementstructuur, inclusief een verandering in de positie van de voorzitter van de Board of Management, aldus de verklaring. "Matthias Müller toonde zijn algemene bereidheid om aan deze veranderingen bij te dragen," voegt de VW Groep daar aan toe. VW stelt wel ‘dat nog niet zeker is of de overwegingen en discussies daadwerkelijk tot veranderingen zullen leiden’ maar algemeen wordt aangenomen dat Müller vrijdag tijdens de bestuursvergadering wordt vervangen.

Müller werd in september 2015 CEO, kort na het openbaar worden van het gesjoemel met dieselmotoren. Zijn ontslag volgt op wekenlang intensief overleg met onder meer de grootaandeelhouders: de families Porsche en Piech alsmede de staat Nedersaksen. Daarbij is vastgesteld dat er nieuw bloed aan de top van de onderneming nodig is. "Met Müller aan de top kunnen we niet werkelijk een nieuwe start maken," zeggen ingewijden tegen Handelsblatt.