De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een IVA-student die, naar het oordeel van zijn of haar medestudenten én docenten, beschikt over een opvallend goede combinatie van intellectuele gaven en sociale vaardigheden. De prijs werd in 1980 – bij het 50-jarig jubileum van de IVA – geïntroduceerd als eerbetoon aan de oprichter van het Instituut, de heer Geerlig Riemer.

Enkele eigenschappen van Vrencken die werden genoemd: vrolijk, enthousiast, behulpzaam, wil dat iedereen het naar de zin heeft, teamplayer, staat altijd voor iedereen klaar. Hij is een doorzetter, hij is betrokken bij veel evenementen, beurzen en Open Avonden en is mede-organisator van het LIVA-DIVA gala, dat na jaren van afwezigheid een groot succes genoemd mag worden.

Wouter Vrencken ontving de prijs uit handen van de voorzitter van Stichting IVA-Jubileumfonds Olaf de Bruijn en Hein van Laarhoven, eigenaar van CITO MOTORS. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag dat besteed kan worden aan een studiereis, stage of aanvullende opleiding.