Dat heeft de Franse staatssecretaris van economische zaken Agnès Pannier-Runacher verklaard. Haar mening is van cruciaal belang omdat zij de Franse staat als belangrijkste aandeelhouder van Renault vertegenwoordigt.

De bewindsvrouw wijst op het voorbeeld van Air France KLM waar de Canadees Ben Smith tot CEO is benoemd. “Toen werd gezocht naar het beste profiel voor Air France, en heeft men een uitstekend iemand gevonden die niet Frans is. Het is het beste profiel dat telt, wie is in staat om Renault te leiden en haar de rol te laten spelen in de alliantie in deze tijd van ingrijpende veranderingen.’’ De staatssecretaris geeft de komende CEO tegelijk ook mee dat de staat er geen probleem mee zou hebben als de gesprekken over een fusie met FCA weer op gang worden gebracht.

Renault wordt na het plotselinge vertrek van Thierry Bolloré tijdelijk geleid door Clotilde Delbos (foto), tot nu toe financieel directeur, maar die heeft wel twee adjuncten naast zich gekregen. Het zoeken naar een nieuwe topman of -vrouw is uitbesteed aan een recruitment specialist, NB Lemercier & Accociés. Dat bureau heeft daarbij vooral de opdracht gekregen om zo snel mogelijk met een geschikte kandidaat te komen. Binnen Renault wordt er op gewezen dat zich nu wreekt dat de gevallen Carlos Ghosn nooit echt een goede opvolger heeft aangewezen zodat de autofabrikant nu noodgedwongen extern moet zoeken.