Topman van VW moet stap terug doen

CEO Herbert Diess van de groep Volkswagen AG moet zijn ‘bijbaan’ als CEO van het merk Volkswagen opgeven. Die rol gaat per 1 juli naar Ralf Brandstätter, tot nu toe Chief Operational Officer van het merk Volkswagen. Diess blijft in de Raad van Bestuur van Volkswagen AG wel verantwoordelijk voor het VW-merk. Op die manier krijgt hij meer ruimte voor zijn taken als Groep CEO, aldus een verklaring.

2019 erg succesvol jaar voor Volkswagen Groep

In kringen rond Volkswagen circuleren al enige tijd berichten over toenemende ontevredenheid over hun functioneren van Diess als topman. Hem wordt onder meer de ellende met de software van de Golf 8 en van de elektrische ID.3 aangerekend. Ook zou hij te confronterend en hard optreden wat niet past bij het van compromissen aan elkaar hangende autoconcern. Volgens Duitse media is er een ware machtsstrijd aan de gang tussen de voorzitter van de OR en lid van de Raad van Bestuur Bernd Osterloh en Diess. De vakbonden hebben eind vorige maand al een brief rondgestuurd met een groot aantal klachten over Diess’ functioneren. ‘’Sommige werknemers verloochenen nu dat ze voor VW werken,’’ stond daarin te lezen.

Fundering

De Volkswagen Groep ‘is nu de verantwoordelijkheden voor het management van het merk en de groep opnieuw aan het toewijzen.’ De Raad van Toezicht heeft daarvan kennis genomen, luidt een droge toevoeging. “Nadat de laatste jaren de strategische funderingen zijn gelegd met een consistente oriëntatie naar e-mobiliteit en de creatie van structuren voor de digitalisering van de auto, versterkt de onderneming nu de managementstructuur aan de top van de Volkswagen Groep en het merk.’’

Transformatie

De 52-jarige Brandstätter heeft zijn hele carrière bij Volkswagen gewerkt. Hij begon daar als stagiaire en kwam in 1993 na een studie industriële engineering in dienst. Hij werkte onder meer als inkoper voor chassis- en aandrijfcomponenten, was hoofd inkoop bij Seat in Spanje en werd uiteindelijk in december 2015 lid van de Raad van Bestuur van het merk Volkswagen. “Hij is één van de meest ervaren managers binnen ons bedrijf. Hij heeft Volkswagen de laatste twee jaar met succes geleid als COO en speelde een sleutelrol bij het vormgeven van de transformatie van het merk,’’ zegt Diess.

Verder vertrekt dr. Stefan Sommer al aan het eind van deze maand als lid van de Board of Management van Volkswagen AG. Hij is daar sinds september 2018 verantwoordelijk voor onderdelen en inkoop. Volgens VW vertrekt hij op eigen verzoek met ‘vriendschappelijk en wederzijds goedvinden.’ Zijn functie wordt voorlopig waargenomen door financieel directeur Frank Witter.

Topman van VW moet stap terug doen - Automobielmanagement.nl

Topman van VW moet stap terug doen

CEO Herbert Diess van de groep Volkswagen AG moet zijn ‘bijbaan’ als CEO van het merk Volkswagen opgeven. Die rol gaat per 1 juli naar Ralf Brandstätter, tot nu toe Chief Operational Officer van het merk Volkswagen. Diess blijft in de Raad van Bestuur van Volkswagen AG wel verantwoordelijk voor het VW-merk. Op die manier krijgt hij meer ruimte voor zijn taken als Groep CEO, aldus een verklaring.

2019 erg succesvol jaar voor Volkswagen Groep

In kringen rond Volkswagen circuleren al enige tijd berichten over toenemende ontevredenheid over hun functioneren van Diess als topman. Hem wordt onder meer de ellende met de software van de Golf 8 en van de elektrische ID.3 aangerekend. Ook zou hij te confronterend en hard optreden wat niet past bij het van compromissen aan elkaar hangende autoconcern. Volgens Duitse media is er een ware machtsstrijd aan de gang tussen de voorzitter van de OR en lid van de Raad van Bestuur Bernd Osterloh en Diess. De vakbonden hebben eind vorige maand al een brief rondgestuurd met een groot aantal klachten over Diess’ functioneren. ‘’Sommige werknemers verloochenen nu dat ze voor VW werken,’’ stond daarin te lezen.

Fundering

De Volkswagen Groep ‘is nu de verantwoordelijkheden voor het management van het merk en de groep opnieuw aan het toewijzen.’ De Raad van Toezicht heeft daarvan kennis genomen, luidt een droge toevoeging. “Nadat de laatste jaren de strategische funderingen zijn gelegd met een consistente oriëntatie naar e-mobiliteit en de creatie van structuren voor de digitalisering van de auto, versterkt de onderneming nu de managementstructuur aan de top van de Volkswagen Groep en het merk.’’

Transformatie

De 52-jarige Brandstätter heeft zijn hele carrière bij Volkswagen gewerkt. Hij begon daar als stagiaire en kwam in 1993 na een studie industriële engineering in dienst. Hij werkte onder meer als inkoper voor chassis- en aandrijfcomponenten, was hoofd inkoop bij Seat in Spanje en werd uiteindelijk in december 2015 lid van de Raad van Bestuur van het merk Volkswagen. “Hij is één van de meest ervaren managers binnen ons bedrijf. Hij heeft Volkswagen de laatste twee jaar met succes geleid als COO en speelde een sleutelrol bij het vormgeven van de transformatie van het merk,’’ zegt Diess.

Verder vertrekt dr. Stefan Sommer al aan het eind van deze maand als lid van de Board of Management van Volkswagen AG. Hij is daar sinds september 2018 verantwoordelijk voor onderdelen en inkoop. Volgens VW vertrekt hij op eigen verzoek met ‘vriendschappelijk en wederzijds goedvinden.’ Zijn functie wordt voorlopig waargenomen door financieel directeur Frank Witter.