Onder leiding van Coffeng verbreedde CED haar focus van schade-expertise naar full-service schademanagement. Nieuw geïntroduceerde services als Herstel in Natura, Claims Connect en Noodhulpdienstverlening onderstrepen dat volgens het bedrijf. “CED is een geweldig bedrijf met goede vakmensen en veel deskundigheid. Ze weet zich steeds weer aan te passen aan trends en ontwikkelingen in de markt. Nu ook aan de gevolgen van corona. Het geeft grote voldoening mensen met schade verder te kunnen helpen.”

Damien Lestang, lid RvC en partner bij aandeelhouder BlackFin: “Wij zijn Hans Coffeng heel dankbaar voor zijn inzet, resultaten en successen in de afgelopen jaren en kijken terug op een constructieve samenwerking. Hans heeft CED veel positief elan gegeven, naar zowel medewerkers als klanten. Zijn ingezette strategie en koers blijven onveranderd. Met het vertrek van Hans zullen we op zoek gaan naar een vervanger die CED de komende jaren naar de volgende fase kan leiden.”